Военнослужещи от Сухопътните войски получиха висока оценка за участието си в учение в планинска местност в Италия
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2018 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военнослужещи от Сухопътните войски получиха висока оценка за участието си в учение в планинска местност в Италия

/КРОСС/ Военнослужещи от Командването на Сухопътните войски и 101-ви Алпийски батальон – Смолян взеха участие в учението в планинска местност „5 Torri” (5-те кули) в Република Италия от 29 юни до 7 юли 2018 г. Учението е ежегодно и се провежда в местността Алта Вал Бадиа, която предлага отлични условия за тренировка и провеждане на занятия по специална алпийска подготовка. Всички занятия (катерене, тактически действия в планинско-горист терен, преодоляване на скални препятствия, спасяване с хеликоптер) са на мястото, известно като 5-те кули в района Доломити.

В учението взеха участие представители на 15 страни и военнослужещи от центъра на НАТО за подготовка и усъвършенстване на воденето на бойни действия в планинско-гориста местност “Mountain Warfare COE”, разположен в град Полче, Република Словения.

               

Дейностите включваха алпийско изкачване на най-високия връх в Доломитите (3343 метра), скално катерене на маршрути с различна трудност и дължина, спасяване на пострадал на скала с помощта на хеликоптер, движение по парапети, спускане на пострадал по способа „тролей” и тактически действия в пресечен терен. Целта на учението бе да се демонстрират способностите и да се тренират подразделенията за работа и водене на бойни действия в пресечен терен.

Българските военнослужещи преминаха маршрути и алпийски турове с различна категория на трудност и проведоха подготовка съвместно с военнослужещи от отряда за борба с тероризма на пакистанската армия. На деня за високопоставени гости 5 юли, пред началника на отбраната на Република Италия генерал Клаудио Грациани, българските военнослужещи демонстрираха уменията си на един от най-трудните маршрути, за което получиха специални поздравления от комадващия италианските алпийски части.

Участието в това учение предостави много добра възможност за българските военнослужещи да осъществят контакти и да премерят сили с военнослужещите от водещите алпийски страни в Европа; да повишат алпийската си подготовка; да обменят опит за действия във високопланински и алпийски райони; да водят ефективни действия в планинско-гориста местност в съчетание с методи и способи за оцеляване и преодоляване на различни теренни форми.