Моцартови празници в Правец за 14-и път
Секция: КУЛТУРА
10 Юли 2018 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Моцартови празници в Правец за 14-и път

/КРОСС/ Един от най-емблематичните летни международни фестивали за опера и балет в България - "Моцартови празници", за 14-а поредна година ще поднесе на своите почитатели богато съдържание с класически и модерни прочити на творби от Моцарт, Чайковски, Пучини, Гуно, Леонкавало и др. Над 350 участници от България и Германия ще се включат в празника, посветен на красотата и изяществото на оперното и балетното изкуство. Това издание е в памет на неговия дългогодишен артистичен директор - оперната прима Христина Ангелакова, информира Сийка Лапачка.

Официалното откриване ще е в 20 ч. на 12 юли  с Моцартовата опера "Вълшебната флейта" на Марионетната опера в Линдау, Германия. Това е своеобразна премиера на оперния спектакъл в България на сцената на читалище "Заря 1895" в Правец. Ще има представление и на 13 юли от 15 ч. С още една своя марионетна продукция ще зарадват зрителите специалните гости от Германия - балета "Лебедово езеро" на Чайковски. Марионетната опера е една от съвременните тенденции в кукловодското изкуство и предлага вълнуваща инсценировка на танцуващи кукли. "Автентично, правдоподобно и истинско" - така Бернхард Лайсмюлер, шеф и основател на Марионетната опера Линдау, описва своето изкуство, при което той и дванадесетте негови актьори, чрез най-фини движения карат фигурите на сцената да въздействат като живи. Представленията са на 14 и 15 юли от 15 ч. Хореографията е на Мариус Петипа. 

Сцената край езерото в комплекса "РИУ Правец ризорт" ще събере в три поредни вечери операта "Турандот" от Джакомо Пучини, музикално-танцовия спектакъл "Валпургиева нощ" и операта "Палячи" от Руджеро Леонкавало. Мащабните продукции са на Старозагорската опера в партньорство с Държавния куклен театър под липите и Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур" ("Турандот"), както и със специалното участие на артисти от трупата на цирк "Балкански" ("Палячи).

"Турандот" по повод 160 г. от рождението на Пучини ще бъде играна на 13 юли от 21 ч. Режисьори са Огнян Драганов, Дарин Петков, диригент Владимир Бошнаков, сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе (Румъния), Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, пластика Хзе Фу-Чен (Тайван). На 14 юли от 21 ч. е премиерата "Валпургиева нощ" по повод 200 години от рождението на Шарл Гуно. На следващия ден от 21 ч. е операта "Палячи" от Леонкавало. Диригент е Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов.

На импровизирана среща-разговор Калуди Калудов ще раздава автографи. Известният тенор  отбелязва 40 години на сцената. Водеща на събитието ще е Боянка Арнаудова (14 юли, 11 ч., зала "Правец", в "РИУ Правец ризорт"). Съботната вечер на 15 юли от 23 ч. ще е посветена на Панчо Владигеров, 100 г. от рождението на прочутия американски диригент, композитор и пианист Ленард Бърнстейн и 120 г. от рождението на Джордж Гершуин. Техни творби ще изпълнят Теодора Късметска-Сороков (цигулка), Ружа Семова  (пиано), Александър Владигеров (тромпет и флюгелхорн), Константин Владигеров (пиано и кларинет).