185 души преминаха безплатни прегледи на белите дробове
Секция: Здраве
10 Юли 2018 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
185 души преминаха безплатни прегледи на белите дробове

/КРОСС/ 185 души се възползваха от безплатните прегледи на белите дробове, проведени през първия етап на профилактичната кампания в София. Скирнингът се провежда от  Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ с подкрепата на Столична община. 

Безплатните профилактични прегледи се извършват два пъти в месеца със специализирана апаратурапредоставена от общинската Втора градска болница и Сдружението. Прегледите се провеждаха във Втора МБАЛ и 12 ДКЦ в ж.к. Люлин, след предварителни записвания. 

При няколко столичани, преминали скрининг на белите дробове, лекарите са се усъмнили за злокачествени заболявания и са насочили пациентите незабавно за допълнителни изследвания и лечение. Най-много от прегледаните са с установена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), други - с изменения, насочващи към туберкулоза или пневмония, а при трети е установена сърдечна недостатъчност. Всички са били насочени към специализирани здравни заведения или са им изписани медикаменти за лечение.

На зададени въпроси от медицинския екип, близо 80% от пациентите /вкл. пушачи/ са отговорили, че не са съгласни да се пуши в заведенията.

Прегледите са съобразени с изискванията на СЗО за доброволен скрининг. Вторият етап от скрининговата кампания ще се проведе през есента. Столична община и  Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ предварително ще обявят телефони за записване и лечебните заведения, в които ще се  правят безплатните прегледи.

Провеждането на скринингови изследвания е изключително важно за ранната диагностика на заболяванията. Столична община има и други програми за профилактични прегледи за злокачествени заболявания като рак на млечната жлеза и рак на простата с цел превенция.