Гласуват новата Наредба за обществения ред в София до края на юли
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2018 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гласуват новата Наредба за обществения ред в София до края на юли

/КРОСС/ До края на месеца трябва да бъде приета новата Наредба за обществения ред в София. След две обществени осъждания проектът вече е в Столичната община. Той е актуализиран и преработен и в него са включени предложения на граждани, посочи в предаването „Преди всички“ Симеон Славчев, общински съветник от Политическа група 5.

По думите му, в публичните дискусии са взели участие десетки неправителствени организации. Гражданското общество все по-силно влиза в управлението на София, смята Славчев. Той нарече този вариант на наредбата „най-добрият, оптимален и балансиран“.

Славчев открои забраната за ремонти от 14 до 16 часа и от 22 вечерта до 8 часа сутринта. „Ако някой от съседите иска да си прави строително-монтажни дейности – да си кърти плочките или нещо друго през събота и неделя, той е задължен да вземе писмено съгласие от останалите съседи“, поясни Симеон Славчев. Въпреки това по думите му междусъседските войни никога не са изключени.

Фойерверките след 22 часа също ще бъдат забранени. Изключение прави новогодишната нощ, когато ограничението ще започва след 1 часа през нощта. Слага се и забрана върху сватбите, семейните и фирмени тържества върху открити общински имоти от 8 до 22 часа. "Тъй като сме свикнали да наблюдаваме в някои от махалите на София тридневни, пък и петдневни сватбени тържества, което тормози всички останали жители и съседи - това нещо се прекратява", коментира Славчев.

Наредбата включва и разпоредби за широко дискутираното движение на каруци по столичните улици. 

Контролът върху дейностите от наредбата е възложен на администрацията, полицията и техническите служби. Симеон Славчев изтъкна значението и на гражданския контрол.