Сигнал до прокуратурата: Над 4000 деца приети неправомерно в детски градини
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2018 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сигнал до  прокуратурата: Над 4000 деца приети неправомерно в детски градини

/КРОСС/ Родители подадоха сигнал до прокуратурата заради неправомерен прием в детски градини в столицата. Става въпрос за децата, които се ползват с предимство заради хронично заболяване.

Държавното обвинение е сезирано за проблема от семейство, чието дете е прието в желаната детска градина, но шест месеца по-късно майката и бащата разбират, че здравият им син е регистриран като хронично болен. 

"За съжаление обаче на нас не ни беше казано и оттам произтече проблемът, защото не искам детето ми да бъде вкарано по този начин в детската градина. Детето ми е абсолютно здраво", казва майката Силвия Михайлова. 

Децата с хронични заболявания се приемат допълнително - извън разрешената по закон бройка. Затова от детската градина молят родителите да изкарат документ за наличие на някакво заболяване. 

По случая тече проверка от общината. Според системата почти 25% от записаните в столични детски градини деца са с хронични заболявания. 

Много от диагнозите, които са вписани, отсъстват от наредбата. Има 1653 деца с атопичен дерматит, който от 2013 г. е изключен от този списък. Има и 960 деца, за чието заболяване няма никакви данни.

От Инициативния комитет на родителите предоставиха информацията на прокуратурата и очакват пълна проверка на всички детски заведения в София.  

"Този път ще настояваме за реални дисциплинарни наказания", заяви Васил Николов от Инициативния комитет за качествена образователна система. 

От Столичната община обясниха за NOVA, че голяма част от децата с хронични заболявания са приети преди промяната на наредбата в края на 2016 г. Не всички директори обаче били наясно с измененията в списъка с диагнози и се случвало да се приемат деца и по старите правила.