Инициатива на президента ще работи в подкрепа на трудовата реализация на хората с увреждания
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2018 17:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инициатива на президента ще работи в подкрепа на трудовата реализация на хората с увреждания

/КРОСС/ Необходима е трансформация в нагласите на всички към заетостта на хората с увреждания, за да се постигне общата ни цел – да се излезе от капана на социалните помощи и да се създадат условия за трудовата реализация на хората с увреждания. Това заяви държавният глава Румен Радев при закриването на  днешната кръгла маса, посветена на модела за заетост на хората в неравностойно положение. Президентът отново подчерта, че най-точният критерий за пълноценната интеграция на хората с увреждания е тяхната успешна професионална реализация. 

„Днешната кръгла маса ще се превърне в ежегоден форум, на който да бъде отчитан постигнатият през годината напредък във възприемането на хората с увреждания като хора с възможности на пазара на труда“, обяви държавният глава. Да бъдат учредени годишни награди за представители на социално отговорния бизнес и за община, която е създала най-добра среда за живот и работа на хората с увреждания, предложи още президентът. Контактна група, с участието на представители на организациите на и за хората с увреждания, работодателските организации, държавните институции и НСОРБ, ще бъде създадена под егидата на президентската институция.

„Пред трудовата реализация на хората с увреждания и тяхната пълноценна интеграция съществуват бариери от всякакво естество - нормативно, организационно, техническо, финансово, психологическо, но най-важният път за тяхното преодоляване показваме днес с откровен и конструктивен диалог между всички заинтересовани страни, добави още в заключителното си изказване президентът Румен Радев.