Остава бедственото положение в три общини във Врачанско след дъждовете
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юли 2018 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Остава бедственото положение в три общини във Врачанско след дъждовете

/КРОСС/ Остава бедственото положение в три общини във Врачанско заради проливните дъждове и повишеното ниво на язовирите. На язовир Рогозен още вчера бяха задействани сифоните и монтирани допълнителни помпи. Остава и готовността за евакуация на населението от общините Мизия, Борован и Хайредин.

В Мизия няколко улици бяха потопени във вода.

Преди 4 години в Мизия обстановката беше инфарктна, когато по улиците можеше да се минава само с лодки, а къщите бяха под вода близо две седмици. Все още мнозина от хората не могат да възстановят домовете си, но на тази фон миналата нощ се случи поредното бедствие - порой наводни две улици.

Пред камерата на БНТ жители на Мизия споделиха, че нощта е била безсънна и много тежка за тях. Детската градина в района е затворена, защото е наводнена, а заради изровения асфалт по улицата не могат да минат автомобили на спешни екипи, както и на жителите на района.

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски заяви, че след като улиците бъдат изчистени от отломките, ще бъдат засипани с чакъл, за да може да се минава по тях, а след това ще започнат ремонтно-възстановителните дейности.

Виолин Крушовенски, кмет на Мизия: Този път се разминахме с по-малко повреди по комуникациите. Вървят две комисии - една, която оценява щетите на публичната инфраструктура, и друга, която оценява щетите по домовете.

Крушовенски допълни, че засега няма данни за пострадали хора, а в момента тече отводняването на домовете на жителите. Публичната инфраструктура е засипана с кал, допълни той.

Нивата на язовирите и реките се следят постоянно, като се подава ежечасно информация на Гражданска защита, заяви Крушовенски. Той допълни, че е възможно реките да придойдат заради преливащите язовири по каскадата на Борован и Хайредин. Той благодари на екипите на МВР и пожарната за своевременната им реакция.

Бедственото положение остава в сила до 21 ч. на 16 юли.