Гърция гони двама руски дипломати
Секция: СВЯТ
11 Юли 2018 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция гони двама руски дипломати

/КРОСС/ Гръцкото правителство реши да изгони двама руски дипломати и забрани влизането на други двама в страната. Решението е продиктувано от това, че според Атина представителите на Москва се намесват във вътрешните работи в Гърция и действат срещу гръцката национална сигурност, съобщи в. „Катимерини“.

Атина обвинява руските дипломати, че са опитали да се сдобият с информация и да подкупят гръцки държавни служители. Според властите обаче тези намерения са останали неосъществени, посочва БГНЕС. 

Източниците на "Катимерини" твърдят, че Москва опитва с подкупи да влияе върху общини и митрополити и да придобие влияние в Атон. Руските власти също така искали да се намесят в споразумението между Гърция и Македония за името. 

През последните две години напрежението между Атина и Москва расте поради свързани с регионалната сигурност причини.

Според високопоставени дипломатически източници Атина е призовала към незабавно експулсиране на двама руснаци, включително служителя на посолството Виктор Яковлев и още двама души. Същите източници твърдят, че решението е продиктувано от редица координирани усилия за разширяване на руското влияние в Гърция, включително и чрез действия на Имперското палестинско православно общество.

Атина не експулсира руски полицаи след обвиненията на Лондон към Москва по случая "Скрипал".