Кристиан Вигенин е избран за вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ
Секция: ПОЛИТИКА
11 Юли 2018 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристиан Вигенин е избран за вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ

/КРОСС/ В последния ден на Годишната си сесия в Берлин Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа избра президент и четирима вицепрезиденти. За пръв път в 27-годишната история на организацията, българин застава на поста вицепрезидент. С убедителен резултат, народният представител Кристиан Вигенин спечели 3-годишен мандат в Асамблеята, която обединява парламентите на 57 държави от три континента и представлява близо 1 милиард жители на планетата.

"Радвам се, че получих силната подкрепа както на моята политическа група, така и на делегати от различни държави и политически тенденции. Приемам този избор с голяма отговорност, защото ОССЕ и нейната Парламентарна асамблея имат реални механизми да насърчават нарушения напоследък диалог между Изтока и Запада и да допринасят за мира и сигурността в света.", заяви Вигенин след избора и добави "Колегите знаят, че в работата си отстоявам принципи, но и търся компромиси и съгласие, затова ценя високо, че сред вносителите на кандидатурата ми бяха депутати от държави, които иначе имат остри противоречия помежду си. Искам да отбележа и подкрепата на цялата българска делегация - политическите различия в София не трябва да ни пречат да работим заедно на полето на международните отношения в интерес на България."

Ден по-рано Постояният комитет по политика и сигурност одобри с огромно мнозинство (50 гласа "за" и  5 "против") подготвената от Вигенин резолюция, с която той припомня поетите от ОССЕ и нейните страни-участнички ангажименти в областта на сигурността и подчертава ролята на парламентите за тяхното изпълнение.

Президент за още една година ще бъде Георг Церетели (Грузия), а останалите избрани днес вицепрезиденти са Питър Боунес (Великобритания), Паскал Ализар (Франция) и Кари Хенриксен (Норвегия).