Стартира 41-вият Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ
Секция: КУЛТУРА
12 Юли 2018 15:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира 41-вият Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ

/КРОСС/ 103 участници от 33 държави от 3 континента ще участват в 41. Международен летен семинар по български език и култура, който ще се проведе във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (16 юли – 5 август 2018 г.) Съобщи на преконференция във Велико Търново ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов, който е и директор на семинара.

Семинарът се организира от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и ще бъде открит на 16 юли, с подкрепата на Министерстово на образованието  и науката и съдействието на Община Велико Търново. И ще продължи до 05 август 2018 г.

Основната цел на Международния летен семинар по български език и култура е да утвърждава българистиката в чужбина чрез учебни, изследователски, приложни и издателски програми. Със своята дейност Международният летен семинар по български език и култура е част от модерния облик на град Велико Търново, старата столица на България, традиционно средище на славянската и православната християнска духовност.
"За 11-и път в семинара ще участва Уолтър Елиът от Англия, който със своите 66 години е и най-възрастният участник през тази година. Сред традиционните участници е ирландската писателка Елиш Алмкуист, както и Ши Мин Цай от Тайланд, преподавател по китайски и японски език. Студентите от Китай, САЩ и Армения са най-младите българисти, а най-многобройните групи ще пристигнат от Германия, Русия, Полша, Украйна", посочи още проф. Христо Бонджолов .

За първа година участниците в семинара ще бъдат запознати с българските фолклорни области.

Очаква се вицепрезидентът Илияна Йотова да открие тазгодишното издание на семинара,  ректорът на университета изказа своята благодарност към институцията Президенство. 

video: https://www.youtube.com/watch?v=n3pbDy1D3NE