Борисов: Съединението прави силата стана слоган на целия ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
13 Юли 2018 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Съединението прави силата стана слоган на целия ЕС

/КРОСС/ "Мотото на българския парламент стана слоган на целия Европейки съюз през изминалите шест месеца. Съединението прави силата е смисълът на европейската кауза и макар че идва от историята ни, трябва да остане като основен принцип на българската политика и в бъдеще”.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който отчете пред народните представители резултатите от българското европредседателство.

„Това беше първото председателство на нашата страна след приемането ни в ЕС. То бе изпитание на европейската ни идентичност. Показахме, че България може да работи убедително като европейска държава. Да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за тяхното постигане”, каза още премиерът.

Борисов благодари на всички министри и експерти, както и на тези, които са работили в Брюксел.

„Започнахме със 105 отворени законодателни досиета на 1 януари тази година. Впоследствие ЕК представи още 30 нови предложения, по които ние работихме. Равносметката е – 46 постигнати споразумения с ЕП. 39 законодателни досиета, по които сме обединили позициите на всички 28 държави-членки в съвета. 58 заключения на съвета, едно заключение на председателството, 6 препоръки на съвета, 17 доклада за напредъка, от които пет на председателството”, поясни Борисов.

„Българското председателство осигури плавен и навременен старт на преговорния процес по следващата многогодишна финансова рамка за периода след 2020 г. Организирахме задълбочен обмен на мнения между държавите-членки и всички заинтересовани страни преди публикуването на законодателното предложение на комисията. В резултат на това в новия бюджет беше гарантирано запазване на успешните политики на ЕС като кохезионната и общата селскостопанска политика. Заедно с това вече има и нови предложения за отделни бюджети за цифровизация и отбрана, които ще водят до икономически растеж и създаване на качествени работни места”, продължи премиерът.

„Работата по инициативите на задълбочаването на икономическия и паричен съюз бе сред основните приоритети на българското председателство. В резултат на целенасочените усилия и на база разработен компромис от председателството бяха преодолени различия между държавите-членки и бе постигнат дългоочакваният общ подход по банковия пакет от законодателни предложения, които представляват ключова стъпка към завършването на банковия съюз. Поставихме силен акцент върху прехода към кръгова икономика и екоиновации, насочени към ефективно използване на ресурсите и намаляване на вредното въздействие върху околната среда и здравето на гражданите.

Поставянето на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух, беше признато и оценено високо не само от институциите, но и от всички държави-членки. Показателно е, че миналата седмица в ЕП получихме поздравления и добра оценка от лидера на „Зелените” Ска Келер както за постиженията ни в сферата на околната среда, така и за Западните Балкани”, отчете Бойко Борисов.