Момчил Неков към ЕК и ЕОБХ: Има ли алтернатива на умъртвяването на дребни преживни животни около огнището на зараза?
Секция: ПОЛИТИКА
13 Юли 2018 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков към ЕК и ЕОБХ: Има ли алтернатива на умъртвяването на дребни преживни животни около огнището на зараза?

/КРОСС/ Евродепутат Момчил Неков е разтревожен от избиването на стотици овце и кози в Бургаско и Ямболско, предприето заради открито огнище от чума по дребните преживни животни. В отговор на притесненията на производители, Неков търси алтернатива на мярката „умъртвяване по хуманен начин“. Според него тя е крайна и застрашава поминъка в тези погранични райони на ЕС.

Заради създалата се криза и протестите на животновъдите Момчил Неков отправи спешни въпроси към Европейската комисия /ЕК/ и Европейският орган за безопасност на храните /ЕОБХ/, като настоява за бързи и своевременни органи.

Ето въпросите на Момчил Неков към ЕК:

През юни 2018 г. бяха констатирани два случая на чума по дребните преживни животни в с. Воден, община Болярово и с. Кости, община Царево. В следствие на това бяха умърртвени 1400 дребни преживни животни с. Воден и 394 в с. Кости.

На 4 юли са били получени положителни резултати на чума по дребните преживни животни от лабораторията CIRAD във Франция за животни в селета Крайново, Шарково и Странджа за проби, които са били взети няколко седмици преди това.

Според специалисти в сектора, оповаващи се на научна литература, относно чумата по дребните преживни животни, се оказва, че животните могат да развиват имунитет и да преодоляват заболяването.

ЕК чрез решение за изпълнение 2018/954 от 4 юли дава препоръки на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ да предприеме мерки с цел предотвратяване на болестта по дребните преживни животни в ЕС. БАБХ е излязла със заповед всички дребни преживни животни в посочените селища да бъдат ефтанизирани по хуманен начин.

1. Не намира ли Комисията мярката „умъртвяване по хуманен начин“ за крайна и застрашаваща единствения поминък в тези погранимни райони на ЕС?

2. Какви алтернативи на тази мярка предлага ЕК?

3. Би ли наложила ЕК сакнкции на България в случай, че дребните преживни животни във въпросните селища бъдат изолирани в затворени животновъдни обекти без контакт със среда, която предразполага разпространението на чумата по дребните преживни животни?

Въпрос към Сьорен Нилсен, председател на Панела по въпросите на хуманното отношение и здраве на животните към ЕОБХ:

1. Може ли да ме информирате какви други мерки, освен убийствата на животни, бихте препоръчали на овцевъдите в тези региони?

2. Дали споделяте мнението, че животните могат да бъдат изолирани в специално определена ферма и наблюдавани отблизо, вместо да бъдат ефтанизирани хиляди здрави животни от няколко стада?