ДП НКЖИ няма никакви договорни отношения с фирма „Рос Бг“ ЕООД
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юли 2018 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДП НКЖИ няма никакви договорни отношения с фирма „Рос Бг“ ЕООД

/КРОСС/ Във връзка с днешните публикации за фирма, която е обжалвала обществената поръчка по  проект „Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив –Бургас“ е необходимо да направим няколко уточнения:

ДП НКЖИ няма никакви договорни отношения с цитираната  фирма „Рос Бг“ ЕООД. Действително фирмата е обжалвала три от най-големите проекти с европейско финансиране – развитие на участъка София-Волуяк, модернизация на Костенец – Септември и Пловдив-Бургас Фаза 2 на обща стойност над 1 милиард лева. Реализирането на тези  проекти са от изключителна важност за развитието на железопътната мрежа на Р. България. 

Спирането  на процедурите и забавяне на избора на изпълнител  води до риск от загуба на съществен финансов ресурс, предоставен на Р. България от ЕСИФ поради невъзможност за усвояването на средствата и извършването на плащания по договорите в рамките на периода за допустимост на разходите.

Компанията прави всичко възможно да преодолее този риск, включително и инициирайки законодателните промени в ЗОП, обнародвани  на 12-ти юни в ДВ, с които се задължава жалбоподателят да докаже правен интерес към изпълнение на поръчката, като представи доказателства как му е бил засегнат интересът.

За НКЖИ очакваният ефект от промените в ЗОП е „отпушване“ на тръжните процедури, възможност за усвояване на средствата и изпълнение на договорите в рамките на периода за допустимост на разходите.