Председателят на ДАЗД се срещна с представители на висши училища
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юли 2018 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателят на ДАЗД се срещна с представители на висши училища

/КРОСС/ Как академичният опит и практики да допринесат за повишаване на информираността и чувствителността на професионалистите и обществото към правата и проблемите на децата и младите хора в Република България беше акцент в срещата на д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), с представители на три висши училища – Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната спортна академия „Васил Левски“ и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Тези учебни заведения, заедно с Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, имат сключени споразумения за сътрудничество с ДАЗД.

„Можем и трябва да обединим усилията си, за да създаваме и прилагаме политики по отношение на всички деца в страната“, заяви д-р Лилова. Тя призова представителите на академичната общност да споделят за идентифицираните в своята научна и изследователска дейност проблеми на съвременните деца, за да може решаването им да бъде взето предвид при разработването на новия стратегически документ за детето и на Националната програма за закрила на детето за 2019 г. 

Участниците в срещата - декан, заместник-декани и преподаватели, подчертаха необходимостта от взаимодействие при  разработването и прилагането на социалните политики за закрила, за да се отговори на нарастващите изисквания за повишаване капацитета на работещите с деца. Затова експерти, планиращи мерките за гарантиране на правата на децата, могат да бъдат включвани при съгласуването на учебните програми и планове и като ментори при провеждането на практики от студентите.  

Председателят на ДАЗД и представителите на висшите училища се договориха да продължат сътрудничеството и да реализират различни инициативи в началото на академичната учебна година.