И Албания иска в ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
13 Юли 2018 18:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
И Албания иска в ЕС

/КРОСС/ Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан съобщи, че Албания започва процес на скрининг като първа крачка към преговори за членство в ЕС, предаде "Танюг".

"Нашите екипи започват работа незабавно, за да гарантират всеобхватен анализ на ситуацията", каза Хан след среща с албанския премиер Еди Рама в Брюксел.

Еврокомисарят съобщи, че ще посети Тирана следващия вторник, за да започне подготвителните работи за скрининга, при който трябва да се разгледат всички области, включени в 35-те глави от преговорите.

Хан предупреди албанските власти, че до започването на преговорите през юни следващата година Албания трябва да продължи реформите, особено в областта на правосъдието, както и борбата с корупцията и организираната престъпност. Той каза още, че е поискал от Рама да засили мерките за намаляване на броя на албанските граждани, искащи убежище в страни от ЕС.

Публикувано във факти.бг: Йоханес Хан призова и за продължаване на преговорите между Албания и Гърция за границата в Йонийско море и подчерта, че ЕС няма да приеме нито една нова членка, която има нерешени спорове със свои съседи.