Защо Русия иска да се избави от долара?
Секция: Анализи
14 Юли 2018 13:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо Русия иска да се избави от долара?

/КРОСС/ В последно време в Русия все по-често се говори за необходимостта да се ограничи използването на американската валута, пише в свой коментар руския сайт Репортер. Този въпрос се обсъжда на правителствено ниво, но в допълнение към представители на правителствените структури, лидерите на водещите банки в страната настояват за дедоларизация на руската финансова система. Например, ръководителят на Външнотърговската банка на Русия Андрей Костин вярва, че е необходимо международните сметки да се обърнат в рубли. Това ще защити руската икономика от външни фактори.

Всъщност е доста лесно да се отървете от доларовите плащания на вътрешния пазар. Сега държавата има всички необходими лостове за това. Така че, тя може просто да забрани извършването на сделки в чуждестранна валута за физически и юридически лица. Няма пречки пред това в държавата, достатъчно е само да се направят промени в законодателството. Освен това самите банкери отбелязват намаление на интереса на обикновените руснаци към доларовите депозити. Единственият въпрос е колко подобна мярка като забрана на доларовите плащания в страната наистина ще бъде от полза за  държавата. Особено ако се вземе предвид, че в ежедневния живот доларовите плащания се срещат по-рядко и по-рядко. Сега гражданите активно отварят депозити в рубли, получават заеми в рубли, което също намалява популярността на долара в рамките на страната.

Ако говорим за международните разплащания, там ситуацията изглежда много по-сложна. Да се принудят чуждестранните компании и държавите да се разплащат с Русия в рубли и да резервират рубли за извършване на плащания не е толкова просто. Освен това петролът, чийто износ носи най-голямата част от приходите от външната търговия на Русия, се продава и купува на световния пазар за долари. Макар че не толкова отдавна на борсата в Шанхай, фючърсите на петрола се появиха в китайски юан, те не придобиха сериозна популярност.

Но основният проблем с превръщането на международните плащания в рубли е нестабилността на валутния курс на рублата. В постсъветския период на вътрешната история рублата е спаднала многократно. Съответно е доста опасно за чуждите държави и дружествата да запазят големи активи в рубли, тъй като те могат да се обезценят няколко пъти поради различни обстоятелства.

 Между другото, Русия не е единствената страна в постсъветското пространство, която говори за отказа да използва американската валута. Наскоро министърът на националната икономика на Казахстан Тимур Сюлейменов обяви успешния преход към националната валута. Според него както населението, така и бизнесмените използват долара все по-малко. Тоест, в евразийското пространство, а след това в глобален мащаб, де-доларизацията наистина има известни перспективи. С течение на времето позициите на щатската валута може сериозно да отслабнат, макар че е малко вероятно да очакваме този ефект в обозримо бъдеще. Преходът до разплащанията само в рубли ще стане възможен, ако руската икономика стане наистина силна и стабилна.