Очакват ни още валежи до края на лятото
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юли 2018 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Очакват ни още валежи до края на лятото

/КРОСС/

Още три цикъла на продължителни валежи ни очакват до края на лятото - от 22 до 25 юли, от 30 юли до 3 август и от 15 до 20 август.
Това каза Петър Янков от ТВ-МЕТ пред "24 часа".
След 3 август до средата на месеца и в периода 22-31 август валежи няма да има - прогнозите са за топло и сухо време, подходящо за по-дълги почивки. Променливото време до края на юли също няма да създаде тревоги - ще е "идеално за осъществяване на всички летни мечти", прогнозира поетично метеорологът.
Пороите, които ни заляха в периодите 25-29 юни и 4-10 юли, предизвикаха бедствено положение в много населени места на страната. Те обаче не се очаква да се повторят до края на месеца, твърдят от ТВ-МЕТ.
Напротив, слънцето няма да бъде за подценяване дори в планините. Туристическите маршрути ще бъдат предимно сухи, но в Рила и Родопите при валежи може да има рискови участъци.
За слънцезащитните продукти знае всеки, но Янков предупреди още хората да не стоят на открито с масивни метални аксесоари, които при буря увеличават риска от удар от гръм. Влизането в морето, докато вали, особено ако има и гръмотевици, също не се препоръчва.
Краткосрочната прогноза предвижда превалявания още днес следобед, които обаче бързо ще бъдат заменени от повече слънчеви часове в понеделник. Във вторник отново ще превалява - през деня основно в Западна и Централна България, а в по-късните часове и през нощта - и по Черноморието.
В сряда времето значително ще се затопли, като от TV-MET прогнозират и няколко дни с температури над 33 градуса, които на отделни места ще достигнат дори до 36-37 градуса. "Това не са температури, които могат да уплашат хората, и са обичайни за втората половина на юли", успокои Янков.
В столицата по-интензивни валежи се очакват и около 18-19 юли. Количеството им до края на месеца обаче няма да надвишава 20-30 л на кв. м. "София се наводнява при валеж от около 10 л на кв. м за час и особено лесно около Орлов мост и ниските кръстовища. По-интензивни валежи се очакват в Западна България, но не и такива, които да създават проблеми", прогнозира Янков.
Преобладаващо сухо време се очаква в цялата страна през първата половина на септември. Дъжд обаче ще изпрати учениците по класните стаи след 15 септември.
От TV-MET предвиждат октомври също да бъде преобладаващо сух.