България е световен лидер в производството на лавандулово масло
Секция: ИКОНОМИКА
15 Юли 2018 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е световен лидер в производството на лавандулово масло

/КРОСС/ България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, като годишно произвежда близо 200 тона. През последните години насажденията с етерично-маслената култура са достигнали 30 хиляди декара, според данните на производители от чирпанското село Средно градище. Днес там се провежда традиционния годишен празник на лавандулата.
Наред с маслодайната роза в последните години тази култура придобива все по-голяма популярност сред земеделските производители, но се отглежда предимно в Добруджа и в землищата на Средногорието.

Заради добрите си качествата родната лавандула е изместила по показатели дори Франция, разказва пред БНР един от големите производители на лавандулово масло в чирпанското село Средно градище Веселин Димов.
"Между другото, Франция, която е втория по големина производител, произвежда по 40-50 тона, т.е. ние правим 4 до 5 пъти повече лавандулово масло в света. Това е етерично-маслена култура, която се изнася главно за козметичната пормишленост, главно за Франция и голям дял за Съединените щати. Може би 99% от лавандулата се изнася като масло."
Лавандулата е все по предпочитана за отглеждане в Чирпанския регион, а в село Средно градище се проведе и петото издание на Националния фестивал на лавандулата.