Учени опровергаха популярна хипотеза за произхода на човека
Секция: Наука
15 Юли 2018 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени опровергаха популярна хипотеза за произхода на човека

/КРОСС/ Учени от Оксфордския университет в Англия и Института за история на човека "Макс Планк" в Германия заключиха, че Хомо сапиенс еволюирал едновременно от няколко групи архаични хора в Африка, съобщи Лента.ру. Макар повечето антрополози да са мнение, че люлката на човечеството е била Африка, има разногласия как човекът е еволюирал на Черния континент. Най-популярната хипотеза гласи, че съвременните хора произлезли от една популация Хомо еректус. Но в съответствие с хипотезата за африканския мултирегионализъм архаичните предци на човека в разстояние на хилядолетия били разделени от гори и пустини. Това станало причина за голямо разнообразие на популациите древни хора. С годините настъпило смесване на популациите и това довело до появата на Хомо сапиенс.

По думите на авторите на изследването, втората хипотеза потвърждава, че откритите в Африка каменни сечива и други артефакти сформират обособена група в зависимост от възрастта им и местата, където са намерени. Това свидетелства, че еволюцията на човека настъпила в различни периоди в отделни региони на континента.
Аналогична е картината сред вкаменелостите. Съвременни черти се появили в различни групи и това потвърждава, че Хомо сапиенс се появил благодарение на взаимодействието между относително изолирани популации архаични хора. Генетичното разнообразие в древността било толкова голямо, че едва ли е могло да се поддържа от една-единствена популация.

В съответствие с африканската хипотеза първите хора, които от анатомична гледна точка са сходни с днешните представители на Хомо сапиенс, се появили в Африка. Там се появили и разновидности на Хомо сапиенс, включително пигмеи и бушмени.

Според алтернативната хипотеза, всички човешки раси еволюирали от отделни групи Хомо еректус, които живеели в Евразия. Тази хипотеза обаче е оборена от палеонтоложки и палеогенетични данни.