Хиляди излязоха отново на протест в Южен Ирак
Секция: СВЯТ
16 Юли 2018 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди излязоха отново на протест в Южен Ирак

/КРОСС/ Хиляди иракчани от южните провинции излязоха и на демонстрации в градовете с искане властите да им осигурят работни места и да се справят с недостига на електричество и вода.

Антиправителствените демонстрации, които често прерастват в сблъсъци с полицията, продължават вече седмо денонощие.

По данни на телевизия "Скай нюз - Арабия" вчера демонстрантите за пореден път са се опитали да щурмуват сградата на провинциалната администрация в Басра, а силите на реда са отвърнали с предупредителна стрелба във въздуха и сълзотворен газ. Пострадали са четирима. Подобна е и ситуацията в провинциите Ди Кар и Кербала.

Протестиращи в иракската провинция Мутана опожариха щабове на големи политически партии, съобщи телевизия "Ал Хадас". Те се опитват да превземат държавни учреждения, а полицейската охрана е принудена да използва специални средства. Има пострадали и от двете страни, отбеляза ТАСС.

По нареждане на премиера Хайдер ал Абади силовите структури са поставени в пълна бойна готовност. В провинциите Басра, Кербала, Наджаф и Майсан е въведен комендантски час. Според твърдения на местни медии властите се опасяват от разширяване на протестите, затова са блокирали достъпа до интернет и социалните мрежи.