Шефът на АПИ: Дневна винетка няма да има, нерентабилна е
Секция: Автомобили
16 Юли 2018 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Шефът на АПИ: Дневна винетка няма да има, нерентабилна е

/КРОСС/ "Уикенд винетката ще струва около 10 лв. Около тази цена са сметките, но още не е потвърдена цената". Това каза пред „Нова телевизия“ председателят на управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов. Той обясни, че стикерите за уикенда, както и електронните винетки ще бъдат въведени от 1 януари.

"Електронна винетка засега ще има само за леките автомобили. Тя ще бъде на цената на стикерите. При заплащането, системата веднага свързва номера на автомобила със закупената винетка и при проверка, служителят на КАТ ще се уточнява, че колата има закупена винетка", уточни Глосов. Според него еднодневна винетка не трябва да има, защото е нерентабилна. Според него такава практиката няма никъде.

"Който пътува по пътищата, трябва да си плаща. Винетките в България са най-евтините в Европа", каза шефът на АПИ. Според Глосов с въвеждането на тол системата ще влязат много приходи в хазната, а и заплащането за ползването на пътищата ще стане по-справедливо.

"Тол системата е много справедлива система, защото няма да се плаща на време, а на километри. В момента един турски тир плаща 20 лв. на влизане в България, а в Сърбия това му струва 100 лв.", каза Глосов.