Баба Дора: Горда българка съм, няма да им се дам. Стадото й оцеля
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юли 2018 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Баба Дора: Горда българка съм, няма да им се дам. Стадото й оцеля

/КРОСС/ Горда българка съм, няма да им се дам. С подкрепата, която имам, трябва да бъда много силна. Това каза в сутрешния блок на БТВ баба Дора от Шарково, чието стадо от кози остана единственото оцеляло в селото, където властите евтанизират домашните животни заради африканска чума.

Не вярвам на Агенцията по храните, те лъжат. Дават фалшиви документи. За да подпишеш документ, трябва да си сигурен в него, добави жената.

Дано тази битка завърши с добър край, каза още баба Дора.

В разговора се включи и Наталия, която помага на баба Дора. Тук съм, за да покажа на тази жена, че не е сама, че младите хора я подкрепят. Баба Дора не е спала от четири дни, всеки ден е на успокоителни. Това не е проблемът на баба Дора, това е проблем на цяла България. Затриват труда на хората, заяви младата жена.

Стадото на баба Дора беше спасено с помощта на десетки протестиращи от цялата страна, които изградиха барикада и спряха ветеринарните лекари.

Късно следобед вчера и полицията се изтегли.

На четвъртия ден от началото на евтаназията на добитък заради чума в района дойдоха и политици.

В Добричко имало птичи грип и са били обезщетени хората за патка по 250 лв. Е, може ли една патица да я сравняваш с една овца? Кой ги решава тия работи?, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От БСП подадоха сигнал във ВАС – заради разминаване в датите на заповедта за избиване на животните и резултатите от пробите, излезли пет дни по-късно.

Рано сутринта ветеринари влязоха във фермата на Динко. Два часа по-късно той остана без 180 овце и крави.

Хората са притеснени и че избитите животни се загробват до чешмите на селото.

Днес в районите под карантина се очакват експерти от Европейската комисия.

Снощи от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е наредил да се създаде оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата. Щабът ще следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати.

В щаба са министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, Румен Порожанов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на Гранична полиция.