Изнесено съдебно заседание по делото за влаковата катастрофа в Хитрино
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юли 2018 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изнесено съдебно заседание по делото за влаковата катастрофа в Хитрино

/КРОСС/ Изнесено съдебно заседание по делото Хитрино. 

В импровизирана съдебна зала в двора на шуменското следствие обвиняемите и прокуратурата имаха възможност да огледат пробойната на влаковата цистерна, съобщава bTV. От нея след катастрофата в село Хитрино е изтекъл газа, предизвикал взрива, при който загинаха 7 души.

В присъствието и на подсъдимите машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков, вещите лица показаха и печка на твърдо гориво, която е възпламенила изтеклия газ пропилен. Огледът предшества разпитът в съдебно заседание на вещите лица изготвили експертизи на тези доказателства.

„Огледът не ни дава толкова отговори, колкото нови въпроси, които да зададем на вещите лица. С това е ценен този оглед, защото възникнаха допълнителни въпроси”, посочи адвокатът на подсъдимите Ивайло Йорданов.

Петра Свиленова, която е адвокат на частните ищци, посочи, че се потвърждават тезите, които вещите лица са направили в множество експертизи - механизмът за настъпване на събитието е именно такъв, какъвто е описан, тоест източникът на запалване е бил в печката.