Съвместни полети с ВВС на Република Гърция, САЩ и Великобритания ще се проведат по време на учението „Тракийска звезда 2018“
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юли 2018 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съвместни полети с ВВС на Република Гърция, САЩ и Великобритания ще се проведат по време на учението „Тракийска звезда 2018“

/КРОСС/ Военновъздушните сили (ВВС) ще вземат участие в съвместна летателна тренировка “Тракийска звезда 2018”, която започва от днес, 16 юли 2018 г. В рамките на две седмици до 27 юли 2018 г., сили и средства от Военновъздушните сили на Република България, 104-то въздушно крило на Националната въздушна гвардия на Масачузетс – САЩ, ВВС на Великобритания и Република Гърция ще изпълняват тренировъчни полети за усъвършенстване на подготовката на екипажите, за което са планирани широк спектър от тактически мисии и задачи.

От българска страна участват екипажи и самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер и Л-39 от Учебна авиационна група „Георги Бенковски” - Долна Митрополия, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.

F-15C/D на американските сили ще оперират от летище Къмпия-Турзии „Генерал Еманоил Йонеску” в Румъния, а Еврофайтер „Тайфун“ на Кралските Военновъздушни сили са пребазирани също в северната ни съседка на летище Михай Когълничяну, откъдето ще се включат в тренировъчните действия. Гръцките ВВС взимат участие в изпълнението на полети от базовото си летище в Неа Анхиалос.

Съгласно сценария на тренировъчните бойни действия, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в отбранителни и настъпателни въздушни операции. Ще се отработват и задачи с участие в смесени групи, които ще симулират нанасяне на удари по обекти, защитавани от групировка за Противовъздушна отбрана. По плана на тренировката, сложността на изпълняваните задачи нараства с хода на тренировъчните действия и ще обхване изпълнението на специфични за родовете авиация и ПВО задачи.

„Тракийска звезда 2018“ е ежегодна международна летателна тренировка, която предоставя на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.