Лава на Хаваите рани 23 души
Секция: СВЯТ
17 Юли 2018 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лава на Хаваите рани 23 души

/КРОСС/ Над 20 души са ранени след изригване на лава от вулкана Килауея в Хаваите. Действащият вулкан е предизвикал експлозия на туристически кораб. 

Най-малко 23-ма са получили наранявания по време на инцидента. Лавата от изригването на вулкана Килауея на остров Хавай е предизвикала взрив на един от плавателните съдове, намиращи се в близост до мястото. Туристическият кораб е бил засегнат от летящи отломки, които са попаднали директно върху него и са причинили експлозия.

"Бомбата от лава" е летяла съвсем близо до пристанището на град Капохо, съобщават от Хавайското министерство на земята и природните ресурси. Експлозията е причинила наранявания на повечето от пътниците на плавателния съд.

Най-малко четирима са хоспитализирани в медицинския център Хило, от където съобщават, че състоянието им е стабилно, въпреки сериозните наранявания.

Девет други пътници също са прегледани в болницата, но раните им само са били обработени без да остават за медицинско наблюдение. По-късно беше съобщено, че 10 други пътници са били лекувани на място на пристанището и с това броят на ранените достигна 23-ма.

След взрива корабът е върнат в пристанището в Хило за допълнителен оглед. Мястото обаче продължава да е под заплаха, тъй като се намира на метри от действащия вулкан.

Лавата продължава да се лее активно от една от цепнатините на  Килауеа, който за първи път изригна на 3 май тази година.

Американски геолози предупредиха, че вулканът е под напрежение и оставиха оранжев код за  възможно "внезапното изригване” само ден преди инцидента.