Путин: Тръмп смята Крим за част от Украйна
Секция: Русия
17 Юли 2018 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Тръмп смята Крим за част от Украйна

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин каза в интервю за телевизия Фокс нюз, че американският му колега Доналд Тръмп смята Крим за част от Украйна, предаде ТАСС.

"Информирани сме за позицията на президента Тръмп, че Крим е част от Украйна. Той ми го каза днес", заяви в Хелзинки Путин в интервю за журналиста Крис Уолъс от Fox News. Путин подчерта, че според Москва Крим не е анексиран и че населението е гласувало за присъединяване към Русия. "Ако това е анексия, тогава какво е демокрацията", попита руският президент.

Отношенията между Русия и САЩ не бива да стават заложници на американското разследване за намеса на Русия в предизборната кампания в САЩ през 2016 г. "За мен е достатъчно ясно, че става дума за вътрешнополитическа борба в Съединените щати", продължи Путин.

Той каза това в отговор на въпрос за разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, който обвини 12 агенти на руското разузнаване преди вчерашната среща на върха Путин - Тръмп в Хелзинки. "Не бива отношенията между Русия и САЩ да бъдат заложници на вътрешнополитически борби", добави руският президент.

Той нарече неоснователни обвиненията за отравяне на още двама души с нервнопаралитичното вещество Новичок във Великобритания след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Путин е казал на Тръмп, че Русия е готова да продължи действието на Договора за намаляване на стратегическите оръжия СТАРТ след изтичането му пред 2021 г. "Уверих президента Тръмп, че Русия е готова да продължи този договор, но първо трябва да се споразумеем по конкретните неща, защото имаме въпроси към американските ни партньори. Ние смятаме, че те не изпълняват изцяло договора, но това трябва да решат експертите", каза Путин.

Той отхвърли обвиненията, че се е променил след първото му избиране за президент на Русия през 2000 г., когато е бил хвален като реформатор и демократ. "С нищо не съм се променил, аз съм такъв, какъвто съм, какъвто бях. Избран бях за президент на Руската федерация като възрастен мъж. На тази възраст отношението към живота не се променя, но трябва да се реагира на случващото се около нас", каза Путин.

Русия не разполага с никакви материали, които биха компрометирали президента на САЩ, заяви още Путин, цитиран от ТАСС.

"Нямаме никакъв компромат и не можем да имаме. Страхувам се да не обидя господин президента Тръмп и да се проявя нелюбезност, но преди да обяви, че ще бъде кандидат за президент, той не представляваше никакъв интерес за нас", каза руският президент.