Първият жп аудиотур у нас привлича туристи по маршрута на родопската теснолинейка
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Юли 2018 18:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият жп аудиотур у нас привлича туристи по маршрута на родопската теснолинейка

/КРОСС/ За първи път у нас работи железопътен аудио тур, който описва маршрута на родопската теснолинейка, свързваща областите Пазарджик и Благоевград. Турът включва 23 точки. Всеки потребители на приложението може да се наслади на историите по маршрута, обясни за „Хоризонт“ Анатоли Костов, създател на аудиотура.

Маршрутът започва от гара Септември и завършва в Добринище и минава през различни живописни селца и малки гари, както и през най-високата гара на Балканите – Аврамово, която се намира на 1267 м надморска височина. Приложението се нарича Easy Travel. Българският глас е на дългогодишния озвучител на влак „Родопи“ Светла Матеева. Турът е преведен и на руски и английски. Посетителите могат да слушат беседата като сканират QR кода от плакатите във влаковете.

Родопската теснолинейка е наричана „алпийската на Балканите“, защото минава през различни надморски височини, поясни Костов. По думите му, у нас много места остават незабелязани от пътуващите с държавната ни железница, а платформата Easy Travel позволява този тип популяризиране на туристически обекти.

"Много ще е приятно да сложиш слушалките и заедно с тракането на влака да слушаш приятен глас, който ти разказва за дадена дестинация или точка", каза още Анатоли Костов.