Вера Иванова: Като родители на деца с увреждания не можем да участваме в този цирк
Секция: Анализи
17 Юли 2018 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вера Иванова: Като родители на деца с увреждания не можем да участваме в този цирк

/КРОСС/ „Ние не можем да участваме в изтребването на хората с увреждания. Като майки, като родители, в този цирк не можем да участваме. Не сме съучастници в убийството на децата си“. Това каза в предаването „12+4" Вера Иванова, представител на протестиращите майки.

Тя коментира забуксувалата законодателна работа и обявения за 30 юли ефективен „брутален протест" на майките на деца с увреждания. Родителите не одобряват поправките в Закона за личната помощ и с декларация официално излязоха от работната група, като нарекоха поправките „псевдоремонт".

„До петък имаше съобразяване с нашите текстове до положение с наклонена черта или в друг цвят сложени предложения от името на протеста. В петък получаваме почти завършения вид на закона, в който са махнати дори запетайките ни от предложенията. Няма никаква реформа. Това е препис на стария закон", обясни пред „Хоризонт" Вера Иванова.

Според нея национално представените организации на хората с увреждания „очевидно имат интереси само относно субсидиите, които получават" и са "удобните на държавата организации, които пречат на реформата". 

„Трябва да се случи реформа, защото и към днешна дата майки заварват децата си голи, завързани на пружини – това е отношението. Няма никаква лична помощ. Децата ни мрат по тези домове", подчерта Иванова.

Според майките в закона липсва индивидуалната оценка на нуждите и потребностите на хората с увреждания, а без такава оценка от компетентен орган „продължаваме да си държим тези толкова много ТЕЛК-ове с невярно съдържание и всичко да зависи от тях и да се оценяват нашите деца като негодни и да стават пенсионери още 16-годишни", посочи Вера Иванова.

Тя припомни, че родителите на деца с увреждания са дали срок до 1 октомври за влизането в сила на трите закона – за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. По думите ѝ, предстоят „масови ефективни протести“.