Обвиняват мъж за жесток побой над куче
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юли 2018 17:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обвиняват мъж за жесток побой над куче

/КРОСС/ Обвиняват мъж, пребил куче, ухапало стопанина си. Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за проявена жестокост към домашно куче, съобщиха от държавното обвинение.

Мъжът, пребил кучето, е приятел на неговия стопанин. Според собственика, четириногото го било ухапало по крака и дясната ръка. Това е причината обвиняемият А. Караминков да откара кучето далеч от дома на собственика Д. и да пребие животното.

На 04 юли 2017 г. около 14.00 часа, обвиняемият отишъл с колата си до дома на Д., качил кучето и го откарал в столичния квартал "Връбница 1" между блок и гробищния парк "Бакърена фабрика". Той свалил кучето, завързал устата на кучето с хартиено тиксо, сложил го в сезалов чувал на земята, след което го удрял с алуминиев профил и стоварил голям камък върху главата на кучето.

От нанесените удари кучето е с тежка фрактура в областта на черепа, оток и кръвонасядания в областта на главата и назалните кости, кръвоизливи в двете очи и двете ноздри, както и трайно увреждане на дясното око и орбиталните кости. Това наложило оперативна намеса - енуклеация /отстраняване на очната ябълка/.

След побоя обвиняемият преместил завързаното с тиксо куче, заедно с чувала, навътре в тревните площи между блок 509 и гробищен парк "Бакърена фабрика", и го изоставил там, след което се отдалечил от местопрестъплението.

Свидетел на действията на А. Караминков позвънил на спешния телефон 112.

По случая било образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура.

Повдигнато е обвинение по чл.325 б, ал.2, т.2, пр.2 и т.3, пр.1 във връзка с ал.1, пр.2 и пр.3 от Наказателния кодекс (НК).

Припомняме, в НК пише: "Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

(2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:

  1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;
  2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;
  3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;
  4. повторно.