Момчил Неков изиска отговори от европейските институции и анализи от френската лаборатория във връзка с чумата по дребните преживни животни у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юли 2018 20:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков изиска отговори от европейските институции и анализи от френската лаборатория във връзка с чумата по дребните преживни животни у нас

/КРОСС/ Евродепутатът посети села от община Болярово и община Средец и се срещна със стопани

Съобразно Директива 92/119 чл.5 умъртвяването е мярка, която се прилага само при доказани случаи на чума в стадо, а не в цяло населено място. А то трябва да е под карантина и наблюдение, тоест да не бъдат избивани животни. Колко такива стада има във всички селища никой не обявява“. Това коментира евродепутат Момчил Неков в село Шарково.

                   

„В тази връзка изисках директно от френската лаборатория резултатите, за да видим точно в кои стада има установени случаи на чума. На 12 юли отправих запитване към Европейската комисия /ЕК/ с приоритет ше има ли санкции за България, ако вместо евтаназия, животните бъдат поставени под карантина. Настоявам за отговори в най-кратки срокове от всички европейски институции“, допълва Неков.

Днес следобед евродепутатът посети села от община Болярово и община Средец и разговаря със стопаните.

                   

При посещението му в региона, стопани са споделили с Неков, че в селата Факия и  Момина църква се взимат проби от животните и на хората пак нищо не са казва. „От 124 животни са взети 48 проби. Хората се притеснени.

                   

Идват някакви хора, взимат проби, не казват кога ще имат резултати и какво се прави. БАБХ признават за грешка, че не информират хората, а това продължава. Време е хората да знаят какво ще стане с тях и техния поминък“, коментира Момчил Неков.