Тенденциозни пропуски в управлението, водещи до занемаряване ключовата роля на Държавен Културен институт
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юли 2018 11:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тенденциозни пропуски в управлението, водещи до занемаряване ключовата роля на Държавен Културен институт

/КРОСС/ До

Министър-председателя на

Република България

Бойко Борисов

Заместник министър-председателя

Томислав Дончев

Министъра на културата

Боил Банов

Председателя на Комисията по

културата и медиите към НС

Вежди Рашидов

Българските медии

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТНОСНО: Тенденциозни пропуски в управлението, водещи до занемаряване ключовата роля на Държавен Културен институт – „Културен център „Двореца“ – гр. Балчик

Уважаеми дами и господа,

В продължение на 15 поредни години Международният фестивал за късометражно кино „В Двореца“/IN THE PALACE International Short Film Festival представя съвременно филмово изкуство от България, Европа и света, като допринася за развитието му и предоставя платформа за изява на млади творци и на доказани професионалисти. Фестивалът е пространство за културна среща на артисти, студенти, образователни институции и общественост, където те се докосват до най-нови тенденции и, посредством неформални методи на обучение и интердисциплинарен обмен, разширяват познанията си в областта на изкуствата.

През 2017 г. Европейската фестивална асоциация присъди на фестивала отличие за качество, а от тази година IN THE PALACE е официално одобрен от Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за разглеждане от комисията победителите си в три категории. Този успех е без аналог в историята на българската филмова индустрия.

Като голямо качествено международно събитие, фестивалът е спечелил доверието не само на национални финансиращи институции, но и на тези на ЕС. През годините IN THE PALACE е подкрепян от програми, насърчаващи съвременното европейско аудиовизуално съдържание, като МЕДИА, Творческа Европа, както и от Еразъм +.

След първото си издание, преди 14 години, фестивалът е поканен от Министерството на културата да се провежда в гр. Балчик. Основната идея е ДКИ-КЦ „Двореца“ и IN THE PALACE да обединят усилия за социализация и промотиране на националното културно-историческо наследство чрез съвременните аудиовизуални изкуства и развиване на културен и фестивален туризъм в региона. Тази форма на сътрудничество се разработва изключително успешно и постига резултати, по-високи от очакваното, а фестивалът се превръща в традиция и се разраства до стратегическо събитие с особено значима културна стойност в Културния календар на страната.

Ведно с това, IN THE PALACE е от особено значение и за местната икономика, тъй като целият акумулиран за събитието бюджет се разходва на тероторията на Община Балчик, но фестивалът генерира и допълнителни финансови постъпления от участници и привлечени публики от други градове и държави преди активния туристически сезон.

Освен показването на качествено съвременно късометражно кино, основна задача на IN THE PALACE е да инвестира в младите, за които предлага цикъл от образователна програма, професионални срещи на индустрията и подпомагане реализацията на нови филмови проекти. В провеждането на събитието взимат участие и младежи в неравностойно положение от цяла Европа, които получават възможности, знания, умения и опит за бъдеща реализация. Множество български и чуждестранни таланти са стартирали професионалната си кариера именно от фестивала.

За съжаление, при последните 4 издания, организацията и провеждането на фестивала в ДКИ-КЦ „Двореца“ започнаха да стават все по-трудни с всяка следваща година. Затрудненията започнаха след назначаването на г-жа Жени Михайлова за директор на Института, като превърналата се в „традиционната“ конфликтна атмосфера започна да се отразява и върху качеството на културния ни продукт и върху фестивалния имидж.

От встъпването в длъжност на г-жа Михайлова, чийто четиригодишен мандат изтече през месец юни 2017 г., от страна ДКИ-КЦ „Двореца“ – съорганизатор на фестивала, липсва всякаква представителност по време на събитието – няма присъствие на нито една церемония по откриване, на нито една пресконференция; не е приветстван нито един член на жури, делегат, официален гост или участник;  и най-важното - не е посетен нито един фестивален модул, не е изгледан нито един филм за целия период от 5 години. Подобно поведение изразява липса на ангажираност към събитието и неуважение към труда на съорганизатори, участници, лектори, жури и пр.

Освен че не познава и не подкрепя събитието, директорът на ДКИ-КЦ „Двореца“ тенденциозно саботира фестивала на всяко ниво, като неспазването на договорните отношения е само малка част от тази практика. В същото време Институтът се е превърнал в арена на евтина и безвкусна сбирщина и кич. Налице е драстично снишаване на качеството на предоставяните услуги. За сметка на значимите си събития, които осигуряват международна видимост на комплекса и града, Културен център „Двореца“ все по-интензивно и приоритетно се ангажира с дейности като провеждане на сватби, частни празненства и други имитационни и бутафорни мероприятия и инициативи.

По силата и пътя на българското законодателство, до момента сме отправили официални запитвания по въпроси като: какъв е редът за кандидатстване и принципът за оценка за подкрепа и финансиране на културни събития, какъв е критерият за оценка на културната стойност и значимост при определяне на избора и как се отчита същата; какъв е механизмът за определяне вида и нивото на сътрудничество; колко от събитията в Културния календар на Държавния културен институт реално са собствени събития, продуцирани от него, и колко от тях са събития с висока културна стойност; каква е ролята на един държавен културен институт и др. Отговори не получихме.

В резултат на това, че поставихме под въпрос случващото се и неслучващото се през последните 5 години, директорът на ДКИ – КЦ „Двореца“ прекрати договора за сътрудничество с IN THE PALACE International Short Film Festival именно в момент, в който фестивалът отвори нови врати за развитие и професионални възможности не само за родната индустрия, но и за световното късометражно кино.

Прекратяването договора на Института с IN THE PALACE поставя в риск изпълнението на вече договорени и финансирани дейности от ЕС и неговите институции. То не само цели да унищожи едно голямо международно събитие, единствено по същността си за тази част на Европа и припознато като устойчив партньор от институции като Европейска фестивална асоциация и Академията на филмовите изкуства и науки в САЩ, но вреди и на цяла една индустрия в региона.

С настоящото писмо искаме да повдигнем въпроса: Кой и на какво основание има право да унищожи 15-годишна културна традиция с безгранична перспектива за развитие? Допустимо ли е това да се случва?

И накрая, с настоящото писмо призоваваме всички адресати да вземат компетентно отношение по настоящия казус. Апелираме Министерството на културата да влезе в своите правомощия и да инициира закъснелия с повече от година конкурс за директор на ДКИ-КЦ „Двореца“. Вярваме, че Институтът трябва да бъде управляван от визионер и стратег с професионален опит в областта на изкуствата и културата, с идея за адекватно развитие и съхраняване на културното наследство и ценности.

Готови сме в лична среща да обсъдим детайли и подробности за всяко от горепосочените твърдения. С надежда за положително развитие на този проблемен и компрометиращ културата ни казус,

Оставаме с уважение,

Международен фестивал за късометражно кино „В Двореца“ IN THE PALACE International Short Film Festival