Първата „Научна Конференция- Уебинар за аутизма“ ще се проведе в България на 14 и 15 Юли
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юли 2018 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първата „Научна Конференция- Уебинар за аутизма“ ще се проведе в България на 14 и 15 Юли

/КРОСС/ На 14 и 15 юли се проведе Първата научна конференция Уебинар за аутизма, организирана от  сдружение "Аутизъм днес", фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ и Бостънския университет, под патронажа на Н. Пр. Сьорен Якобсен, посланик на Дания в България.

Конференцията беше открита от г-н Якобсен, заместник кмета по финансите Дончо Барбалов и големият приятел на каузата писателят Калин Терзийски.

Поздравиителни писма получихме от зам. Министъра на образованието г-жа Деница Сачева и от Председателя на ДАЗД. 

Според последните проучвания, ако през 2000 г. едно на всеки 150 деца е било диагностицирано като аутист, през 2014 г. съотношението е вече 1 към 59, без значение от раса или социален статус.   

                     

Сдружение "Аутизъм Днес" и Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" като създатели вече на два центъра в София за деца с Аутизъм, като основен фактор най-работещата в световен мащаб терапевтична програма АВА Приложен поведенчески анализ да съществува и се развива в България и като изграждащ Център за Северна България за деца с Аутизъм в гр. Плевен, се чувствахме ангажирани и отговорни за това обществото от родители и специалисти на деца с аутизъм в България да бъде информирано за научните основи и база на съществуващите в световен мащаб лечения и терапевтични за аутизма, за да направят своя информиран избор.

През двата дни се включиха представители на научните среди от България, Европа и Америка:

Михаела Барокова - магистър по психология, която в момента прави докторантура по психология на развитието с фокус езиковото развитие при децата с аутизъм под ръководството на Проф. Хелън Тейгър-Флъсберг в Boston University.

Dr. Connie Kasari - Преподавател от University of California - Los Angeles, Д-р Касари изучава социалните и комуникативните умения на децата с аутизъм. Нейната работа се фокусира върху създаването на терапии, които да подпомогнат социалното и комуникативното развитие на децата с проблеми в развитието.

Andy Shih и Pamela Dixon -  „Autism Speaks“.

Dr. Milica Pejovic: Д-р Милица Пейович Милованчевич от Белградския универистет.

Проф. Мила Вълчанова и д-р Валентин Вълчанов: Проф. Мила Вълчанова и Д-р Валентин Вълчанов от Норвежки университет за науки и технологии, Трондхайм, Норвегия.

Prof. Helen Tager-Flusberg: Проф. Хелън Тейгър-Флъсберг е преподавател и директор на Център по Аутизъм в Boston University. Тя изучава аутизма и езиковите затруднения, използвайки широк диапазон от поведенчески и образни методи.

Ралица Кръстева – магистър по детско-юношеска и училищна психология и АВА терапевт в АВА център „Горубляне“.

Калоян Дамянов - Директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в София-град

Християн Пангелов – самозастъпник и арт терапевт в център „Витоша“

 Изводът беше : Доверявайте се на терапиите, които третират поведението на децата. Останалите имат слаба или не доказана научна стойност.

Конференцията беше излъчвана през цялото време през фейсбук Страницата на Аутизъм днес - AUTISM Today и участваха лектори като Михаела Барокова от Бостънския университет, друг изследовател от Бостънския университет, чиито екип е разработил ЕЕГ тест за оценка на риск от аутизъм още на шест месечна възраст, проф. Мила Вълчанова от Институт за изследване на човешкия мозък, изследване на комуникацията, разработила и Сертифицирала с Д-р Валентин Вълчанов тест за ранна диагностика на Аспергер.

Уеб връзка беше осъществена с Бостън, с Autism Speaks в Щатите, с представител на Министерство на здравеопазването в Сърбия, които вече осъществяват проект на Autism Speaks за обучение на родители и болногледачи на хора с аутизъм.

Особено важно беше и включването на Председателя на Асоциацията на ресурсите учители в България и директор на Регионален център за подкрепа процеса на Приобщаващото образование, както и въпросите към него бяха многобройни.

Целият запис на конференцията ще бъде качен на YouTube cannal Autism Today Bulgaria.