Откриват Центъра на света в Хухла
Секция: КУЛТУРА
19 Юли 2018 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриват Центъра на света в Хухла

/КРОСС/ "Бъди мистериозен, а не сериозен - участвай в Мистериите на Хухла!" - под този девиз са тръгнали, тайно засега, културните празници на връх Свети Илия над ивайловградското село Хухла, където твърдят, че са Центърът на света. С просто око се вижда трескавата подготовка - освежиха параклиса, ремонтираха медния купол, окачиха нов огромен полилей, почистиха сакралното място, където още от ХІІ век преди Христа е изградено тракийското светилище.

Хухленци са неизтребими, пък и неуморни - може и малко да са останали под върха, но не се дават. Свои хора си имат по света и с невидими нишки си ги теглят към Хухла. И те помагат. Връщат се в отпуски в родното село, ремонтират къщите, църквата, параклиса. Есента ще модернизират и читалището. Сега продълбочиха до 100 метра сондата на върха, откъдето бликна нова силна и по-"различна вода", близо до някогашния пресъхнал вековен кладенец, където древните са оставяли даровете към почитаните тук богове. Ремонтираха пейките, боядисаха седалките, понаместиха камъните на амфитеатъра. Сложиха и нови люлки, за да има на какво да се радват децата, не само по време на културните празници. 

Тяхната видима кулминация ще бъде на 20 юли вечерта и на 21 юли на върха Свети Илия. Там, след курбана за здраве, след надпяване, надсвирване и надиграване по време на гала концерта с участието на фамозната гъдуларка Христина Белева и китариста Петър Миланов, след Голямото литературно четене, водено от поета Бойко Ламбовски, ще се връчи призът "Почетен Селянин на "Мистериите на Хухла", т. е. "Цървула" - за заслуги към селото и към целия свят. Това е малка бронзова пластика на Емил Пенчев - цървул, обиколил целия свят, пробит от ходене на петата, качен на пиедестал.

В цървула - земното кълбо. С мистериозни "цървули" са вече поетите Ивайло Балабанов и Петър Василев, оперният певец Калуди Калудов, турският цигулар Недим Налбантоглу, акордеонистът Нешко Нешев и много, много творци, учени, изследователи, сторили нещо за родния край, за България, че и за целия свят. Мистериозно жури определя наградите, та никой не може да ходатайства. Работете нормално, живейте всеотдайно - то, журито, вижда всичко, честно е и може да ви посочи. И тази година кой ще грабне "Цървула" ще стане ясно чак в мига на връчването.

В официалната програма на празниците влизат доста мероприятия - откриване на две-три изложби в бившия хоремаг на селото, курбан за здраве на връх Свети Илия, изпълнения на вокално-инструментални състави на различни места, в зависимост от сянката. Гала концертът сигурно ще бъде на каменния амфитеатър, след 20 ч. на 21 юли. Но и не толкова официалната програма не е за пренебрегване - литературни четения, дискусии, разговори на висок тон, надпяване, надлъгване, надиграване, може и надпиване. Тя се изпълнява и сега - къде пътьом, къде не, но най-много нощем по дворовете на Хухла. Неофициалната програма ще тече с пълна пара и по време на официалната.

Но не това е най-важното! Най-важното е, че всеки, дошъл в Хухла, без да знае, ще посети Центъра на света. И ще получи надлежно свидетелство за това - подписано, подпечатано - сертификат. Защото това, че Хухла е Центърът на света, не подлежи вече на съмнение - доказа го Мистериозната хухленска академия на науките (МХАН). Доказателствата й - на място!