Ало, прокуратурата! Разрешена ли е търговията с лицензи на мъртъвци
Секция: Анализи
19 Юли 2018 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ало, прокуратурата! Разрешена ли е търговията с лицензи на мъртъвци Защо институциите си затварят очите пред безобразия в Държавната комисия по хазарта

 

/КРОСС/ Не съм чувал някой да е правил световна класация по търпимост на безобразията, но ако имаше такава, България щеше да я оглави безалтернативно. Един вид щяхме да сме световни шампиони по овчедушие. Преклонена главица сабя не я сече, е казал народът и както е измислил тази „мъдрост", така си я кара вече векове наред. В днешно време средностатистическият нашенец позволява да го мачкат чиновници от всякакъв калибър,

които преминават през живота ни като хлебарки в кухнята на люлинска панелка.

В брой 27 от 4 юли на „Галерия" на стр. 10 публикувахме материал, озаглавен „Шеф на хазарта търгува с мъртъвци".

В разследването е показано как със съучастието на шефката на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова чиновникът Григор Господинов урежда с лиценз за хазартни игри хора, потъпквайки грубо закона.

Разследването е направено по всички правила на журналистиката, а като доказателствени материали надлежно са приложени документи. Тоест четвъртата власт и журналистите са свършили работата на прокуратурата, която трябва само да довърши усилията ни. Каква беше изненадата ни, когато разбрахме, че вместо да бъде уволнен и да му бъде повдигнато обвинение, Григор Господинов бил повишен от началничката си Мария Филипова. Нагла демонстрация на непукизъм и чувство за неприкосновеност. Разказвам този случай, за да ви покажа безпътицата, до която сме се докарали сами.

Очевидно правораздавателната ни система толкова е зациклила, че вече няма съпротивителни сили да се справи с чиновници от средна категория.

Какво да говорим, когато става дума за корупция по високите етажи на властта.

Не пиша тези редове, защото имам нещо лично срещу Филипова и Господинов. Не ги познавам, а и едва ли някога ще ги познавам. Такива хора отдавна не са ми интересни. Ясни са ми, без да съм говорил с тях и без да съм чел вероятно напарфюмираните им биографии, в които апогеят със сигурност е, че са се намърдали в средния  чиновнически ешелон на държавната администрация.

Но Филипова и Григоров не са изолиран случай.

Те са част от една огромна напаст, която задушава всичко около нас. Светът ни се руши от цяла армия държавни стотинкаджии.

В огромната си част те са неподготвени и неграмотни за каквато и да било обществена дейност, но са находчиви и иновативни, когато трябва да измислят корупционни и лобистки схеми, за да изкарват пари дори от въздуха.

В нашия случай Филипова и Григоров уреждат с лиценз за хазартни игри наследниците на починали лица.

Законът изрично гласи, че при смърт на физическо лице наследниците не могат да черпят права от лиценза и той се прекратява. Филипова и Григоров трябва да бъдат накарани да обясняват защо се самопоставят над закона, какви подбуди са ги карали да постъпят така и защо ощетяват държавния бюджет. А държавният бюджет сме всички ние, които си плащаме чинно данъците, за да получават Филипова, Григоров и още стотици хиляди като тях заплати.

Повечето от чиновническия апарат нямат нито интелекта, нито мисленето да осъзнаят, че в живота всичко е преходно.

Изпълзяването до някакъв пост, който ти дава възможности да вземаш решения и да подписваш документи, от които зависят човешки съдби, не те прави по-особена порода човек.

Самообожествяването е опасно. Особено е опасно, когато се самообожествяват глупави и алчни хора.

Тогава вече обществото е поставено на риск. Времето е показало, че рано или късно се намира някой, който да пренареди пасианса, и тогава дребните тарикати го отнасят първи. И често единствени. Филипова и Григоров са обречени. Те рано или късно ще трябва да плащат сметката, защото пряко са уличени.

Въпросът е да се стигне до едрите риби в държавата.

Засега те плуват на дъното и не обръщат никакво внимание на кукичката, защото закусват, обядват и вечерят с дребни цаци като Филипова и Григоров, които сами са издигнали в чиновническата йерархия. И когато е необходимо, ги сготвят.

 


Иво ДИМИТРОВ
в. Галерия