Прокуратурата внесе за четвърти път обвинителния акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юли 2018 17:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата внесе за четвърти път обвинителния акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова

/КРОСС/ Прокуратурата внесе за четвърти път в съда обвинителния акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. Той беше връщан два пъти на Софийския градски съд и един път на Специализирания наказателен съд заради съществени процесуални нарушения. 

Ченалова, която бившият посланик на Франция Ксавие дьо Кабан нарече "гнила ябълка" в съдебната ни система и беше замесена в т.нар. скандал "Яневагейт", има проблеми с прокуратурата повече от три години. За първи път тя беше предадена на съд през 2016 година за длъжностно престъпление и престъпление срещу правосъдието във връзка с дело, по което е била съдия - докладчик, по искова молба на "Обединени енергийни търговци" срещу НЕК. 

Прокуратурата твърди, че Румяна Ченалова е действала в полза на частното дружество, от което Националната електрическа компания е претърпяла сериозни финансови щети. И макар че заради законодателни промени, свързани с т.нар. "корупционни дела", делото се прехвърли от Софийския градски в спецсъда, забележките към обвинителния акт останаха - от него Ченалова трудно може да разбере в какво е обвинена, което пък ѝ пречи да организира защитата си. 

От специализираната прокуратура обявиха, че нарушенията са отстранени според указанията на съда и че предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.