Младежката филхармония "София" открива "Аполония"
Секция: КУЛТУРА
20 Юли 2018 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Младежката филхармония "София" открива "Аполония"

/КРОСС/ Тазгодишното издание на Празниците на изкуствата "Аполония" се отличава с разнообразна и цветна програма, изпълнена с изненади за ценителите на родното изкуство. Фестивалът ще се състои от 31 август до 8 септември в Созопол, представяйки интересна палитра от музика, кино, театър, литература и визуални изкуства. Билетите, включително и Златният пропуск, осигуряващ достъп до всички събития, вече са в продажба и може да бъдат купени от мрежата на Eventim.bg, съобщава вестник Дума.

ХХХІV издание на "Аполония" ще бъде открито с изложби в Художествената галерия в Созопол на 31 август. Едни от най-големите имена в българското изкуство - Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев, ще представят свои творби в сферата на живописта, графиката, илюстрацията и скулптурата. Начало на фестивала ще даде и специалният концерт на Младежката филхармония "София" при НМУ "Любомир Пипков" с диригент Георги Патриков и солист талантливият цигулар Кай Орлинов, който е на 14 години, а вече е носител на редица призове.

За първи път тази година на сцената ще се изявят рок легендите от "ФСБ" с концерт, включващ най-големите хитове на групата. Събитието ще се състои на 8 септември в Амфитеатър Аполония и ще закрие подобаващо фестивала.

Друг специален акцент ще бъде премиерата на новата книга на Георги Господинов "Всичките наши тела" в Художествената галерия на 1 септември. Сред останалите изненади са книгите "Остайница" на Рене Карабаш, "Балканска рапсодия" на Мария Касимова-Моасе и "Гласът на тишината" на Иван Теофилов. Специално внимание ще привлече и традиционният за "Аполония" "Театър на маса", който ще представи премиерно пиесата "Страх за опитомяване" от Оля Стоянова на 5 септември.

Изобилие от театрални постановки и тази година очаква посетителите. Читалище "Отец Паисий" в Созопол ще посрещне Захари Бахаров с моноспектакъла "Чамкория", за който актьорът получи "Икар 2018" и "Аскеер 2018" за водеща мъжка роля. Пиесата, отличена за спектакъл на годината от националните призове "Икар" - "Пияните", реж. Явор Гърдев, също е включена в програмата. Впечатляващи постановки ще играе и Народният театър "Иван Вазов", който за първи път участва с три представления - на 6, 7 и 8 септември, "Виновният", "Цветът на дълбоките води" и "Лисичета", научи ДУМА от "M3Communications Group".