За първи път от три години в София има спад на обема от сделки с около 2%
Секция: ИКОНОМИКА
20 Юли 2018 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път от три години в София има спад на обема от сделки с около 2%

/КРОСС/ За първи път от три години в София има спад на обема от сделки с около 2%. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти":

"Това, че ръстът на имотите в София и в по-големите български градове е подобен на някои от най-известните градове в света, е добра тенденция. Със сигурност София няма обема от сделки, който има в Сан Франциско, но ръстовете, които показва Националната статистика за първото тримесечие на 2018 година в сравнение със същия период за миналата година е около 8%, но това може би е най-ниският ръст за последните 4-5 тримесечия.

Излезе статистиката и за обема от сделки за второто тримесечие в България и за първи път от три години в София има спад на обема от сделки с около 2%.

В последните няколко години не сме били свидетели на такъв спад. Пазарът в София и в големите градове е изключително динамичен през последните 3-4 години.

Това е един дълъг период на активност и вече се вижда едно стабилизиране на пазара на цените, което е логично.

В крайна сметка добрата икономическа обстановка през последните години много катализира пазара.

Това се отнася и за много добрите банкови оферти. При всички положения макроикономическата обстановка в страната, която е много добра, влияе позитивно на пазара, включително на доходите на хората, на тяхната покупателна способност, на възможностите им да получават ипотечни кредити.

Много хора сравняват сегашната ситуация с тази от преди десетина години, но тя е коренно различна".