Изпитанието на суборбиталния кораб "Ню шепърд" премина успешно
Секция: Технологии
20 Юли 2018 21:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изпитанието на суборбиталния кораб "Ню шепърд" премина успешно

/КРОСС/ Отсекът за екипажа на суборбиталния кораб "Ню шепърд" успешно издържа изпитателен полет. Това оповести в Туитър собственикът на компанията "Блу ориджин", милиардерът Джеф Безос, коментирайки изстрелването на кораба от площадка в град Ван Хорн, Тексас.

"Отсекът за екипажа изглежда великолепно, след като бе подложен на голямо натоварване при включването на двигателя", поясни Безос.   Той е качил в Туитър снимка, запечатала спускаемия апарат на земята. На астронавти предстои да извършат полет и безопасно да се върнат на Земята.

Както съобщи по-рано компанията "Блу ориджин", по време на деветия поред изпитателен полет за пръв път бе тествано функционирането на двигателя, инсталиран върху отсек за екипажа.

На сайта на компанията е показан видеозапис от старта и първата минута от полета на кораба. В съответствие с плановете 20 секунди след отделянето на първата степен трябва да се включи двигателят.

Преди началото на изпитанията компанията оповести, че възнамерява да включи двигателя на най-голямата достигана някога от кораба височина. Включването му мина по план, първата степен извърши вертикално кацане, а пилотираният отсек се върна с парашут на Земята 12 минути след старта.

По данни на интернет портала Space.com, ролята на пътник по време на изпитателния полет бе изпълнена от снабден с различни датчици манекен с човешки ръст. Той бе кръстен Скайуокър, в чест на Люк Скайуокър - един от героите на филмовата сага "Междузвездни войни".