Николай Николов: "София - град за хората" пак остави крайните квартали на произвола на съдбата
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Юли 2018 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Николов: "София - град за хората" пак остави крайните квартали на произвола на съдбата

/КРОСС/ Визията за София, която главният архитект Здравко Здравков представи в четвъртък вечерта на площад "Света Неделя", отново засяга само централната градска част, а аз исках да чуя и видя нещо и за крайните квартали. Това коментира общинският съветник от БСП Николай Николов, който присъства на презентацията "София - град за хората" на главния архитект на столицата.

"Презентацията на арх. Здравков беше хубава, но аз останах с впечатлението, че той е загрижен повече за бизнеса, отколкото за хората, каза Николай Николов. - Истината е, че София е град на хората и съвсем не е само идеалният център. София е и на крайните квартали, и на крайградските райони. Там положението е много тежко, но засега не забелязвам желание от страна на управляващите да променят нещо. Граждани от крайните квартали постоянно ме канят на срещи и съм напълно наясно с проблемите им. Скоро проверявах сигнал в "Сердика". Отидох през нощта, за да проверя оплакването на гражданите от липсата на осветление по улиците. Бях с кола, но съжалих, че не съм с бронетранспортьор. По улиците "Свобода", "Христо Станишев" и 279 не само, че няма осветление, но и настилката беше надупчена като швейцарско сирене. От дъжда дупките бяха пълни с вода и улиците бяха непроходими. Хората там са оставени на произвола на съдбата. Не е по-различно състоянието и в другите крайни квартали. И е съвсем наложително да ни покажат визия за тяхното развитие, а не да си говорим постоянно и само за центъра".

По време на дискусията, след презентацията на главния архитект, Николай Николов засегна и друг проблем - този за сигурността на гражданите в удължената пешеходна зона по бул. "Витоша" от ул. "Алабин" до площад Света Неделя. "Арх. Здравков призна, че гражданите все още се притесняват да ходят по пътното платно в тази зона. За мен това притеснение е напълно обосновано, тъй като там минават трамваи. И ще е много трудно хората да свикнат да вървят по двете платна край линиите, коментира Николай Николов. - Къде по света има пешеходна зона, по която да върви трамвай?! Този въпрос с колегите от БСП в СОС го повдигнахме още при дебатите за приемане на доклада за удължаване на пешеходната зона. По време на презентацията в четвъртък отново не чух от арх. Здравков решение на този проблем".

Общинският съветник от БСП засегна темата и за велоалеите. "Продължавам да твърдя, че в София велоалеи няма. Има някакви велоотсечки, които дори не са изградени така, както трябва, коментира Николай Николов. - Безумни решения като това на ул. "Г. С. Раковски" не само, че не улеснява велосипедистите, но дори пречи на трафика от автомобили и на градския транспорт. Проблемът е, че продължавам да виждам доклади в СОС, в които има заложено изграждане на така наречени "велоалеи" с дължини от по стотина метраА помним, че кметът Фандъкова беше обещала на велосипедистите 200 км велоалеи! Това за мен е крайно несериозно отношение от страна на управляващите в Столична община. Говорят за намаляване на трафика, а с нищо не мотивират хората да използват екологичния транспорт с велосипеди. Дори точно обратното затрудняват придвижването на хората с колело".