Тереза Мей иска нова сделка от ЕС за ирландската граница
Секция: СВЯТ
20 Юли 2018 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тереза Мей иска нова сделка от ЕС за ирландската граница

/КРОСС/Британската министър-председателка Тереза Мей призова днес Европейския съюз за ново споразумение, за да се предотврати "твърда" граница в Северна Ирландия, и поиска Брюксел бързо да отговори на нейния план с цел да се избегне предполагащ вредни последици брекзит без сделка, предаде Ройтерс.

Мей каза в реч пред политици и бизнес лидери в Белфаст, че евентуална "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия, след като Великобритания напусне ЕС, ще бъде "почти немислима", но отхвърли сегашния план на Брюксел като "неприложим".

Тя заяви, че ЕС трябва да се обвърже с нейния план за брекзит, представен по-рано този месец, който предлага да се договорят възможно най-близки връзки за търговията със стоки, за да се защити бизнеса и да се изпълни ангажимент за избягване на необходимостта от инфраструктура на границата.

По думите й "сега остава ЕС да отговори. Не просто да разчита на предишни позиции, които вече са се доказали като неприложими, а да развие своята позиция."

Мей пристигна на посещение в Северна Ирландия, за да се запознае отблизо с положението на проблематичната граница между британския район и членуващата в ЕС Ирландия.