Матео Салвини: Присъединяването на Крим към Русия е законно
Секция: Русия
21 Юли 2018 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Матео Салвини: Присъединяването на Крим към Русия е законно

/КРОСС/ Италианският вътрешен министър Матео Салвини смята, че Русия е имала право да анексира Крим. В отговор на въпрос в интервю за "Вашингтон пост" Салвини казва, че се е провел референдум по въпроса. След твърдение на интервюиращия, че референдумът е бил "фалшив" министърът посочва: "(Това е вашата) гледна точка... Имаше референдум и 90% от хората гласуваха за връщането на Крим в Руската федерация".
След това интервюиращият пита "какъв референдум бе това с руски войници там", а Салвини отговаря: "Сравнете го с фалшивата революция в Украйна, която бе псевдореволюция, финансирана от чуждестранни сили - подобна на арабските революции. (бел.ред. - независими проверки не са открили доказателства за това твърдение, въпреки че то бе широко разпространявано, след като руски информационни източници го публикуваха). Има някои исторически руски зони с руска култура и традиции, които законно принадлежат на Руската федерация".
Попитан защо Италия иска санкциите на ЕС срещу Русия заради анексията на Крим да бъдат вдигнати, Салвини отговаря, че те не са полезни и че според данните вредят на италианския износ.
По думите му Италия е несправедливо третирана от Европа и приема твърде много имигранти. "През последните четири години сме приели 654 хил. мигранти, дошли по море. Много получиха политическо убежище. Днес има 170 хил. мигранти, настанени в хотели и чакащи случаите им да бъдат обработени", допълва Салвини.
На въпрос какво трябва да се направи и дали европейските държави трябва да приемат повече мигранти той отговаря: "Не. Крайната цел е не да бъдат разпределяни мигрантите сред няколко европейски държави, а да им попречим да влизат в Европа и да тръгват от Африка. Трябва да се намесим в Африка. Трябва да имаме "План Маршал" за Африка, за да подобрим условията за живот в страните по произход". Министърът отбелязва, че Европа е заделила 6 милиарда евро за Турция и само 500 милиона евро за Африка и борбата на Италия ще бъде да се харчи повече за Африка.
На въпрос за изборите за Европейски парламент следващата година Салвини коментира, че те ще бъдат изключително важни. "Европа винаги е била управлявана от споразумение между социалистически и демократични партии. Искам да обединя партии, които да станат мнозинство в Европейския парламент - партии от Австрия, Холандия, Швеция, Франция, Германия, партии във всяка страна от ЕС".
Министърът посочва, че за него думата "популизъм" е комплимент. "Ние се стремим към една различна Европа, в която всяка държава от ЕС да има свободата да решава собствените си икономически политики". "Работим, за да променим Европа отвътре", допълва министърът. Той продължава да е на мнение, че "еврото е било грешен експеримент. Но след като го има, трябва да подобрим условията му".
На въпрос дали ще гони роми той посочва: "не италианците". "Някои от тях имат италианско гражданство. Това не е етнически въпрос. Има ромски лагер в Милано близо до моята къща. Те крадат и горят всичко", допълва министърът.