Липсата на кадри се превръща в сериозен проблем за българските работодатели
Секция: ИКОНОМИКА
21 Юли 2018 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Липсата на кадри се превръща в сериозен проблем за българските работодатели

/КРОСС/ Все по-голям процент от работодателите в България споделят, че не могат да намерят служители с качества, каквито търсят. Важно е работодателите да започнат да влагат повече усилия в подготовката на кадрите, които са им необходими, а не да разчитат изцяло на търсенето на подготвени служители с конкретни умения. Това каза Надя Василева от Menpower в предаването „Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Заключението за липсата на подготвени служители гостът посочи на база на проучване на Menpower, което се провежда от 2011 г. насам и което показва данни за непрестанен ръст на затрудненията на компаниите при набиране на персонал.

„Липсата на кадри се превръща в сериозен проблем за българските работодатели. Разминаването между търсене и предлагане е нещото, което ги притеснява. Вече е време всички работодатели да започнат да мислят в посока на това да обучават, променят и развиват кадрите на пазара на труда, а не само да разчитат на подготовката, с която служителите разполагат преди постъпването им на работа. Компаниите трябва да обръщат повече внимание на създаването на талантите, да им предлагат различни роли, които да изпълняват и да ги поддържат заинтригувани и развиващи се на работното място, защото ако това не се случва, то служителите ще потърсят друго", каза Василева.

Тя посочи миграцията и демографския срив като най-сериозните причини, водещи до липсата на кадри. Според нея от съществена важност е да се вземат мерки, които да са приложими и да дадат бързи резултати.

„Необходимо е да се вземе решение веднага и то да е изпълнимо към момента. Компаниите и правителството трябва да започнат да привличат хора, които не са въвлечени достатъчно на трудовия пазар. Определено трябва да се обърне сериозно внимание на притока на чуждестранни служители, който трябва да е целенасочен. Тези хора трябва да започнат работа за отворените позиции на компаниите", отбеляза Василева.

Гостът посочи, че липсите на служители са най-осезаеми, когато се търсят квалифицирани работници, инженери, шофьори, персонал в хорека сектора и персонал в здравеопазването. Според нея това скоро няма да се промени и тези позиции и сектори ще продължават да отчитат най-значително затрудненията.

Василева добави, че неразкриването на нови работни места е и фактор за ниското ниво на чуждестранни инвестиции в България. „Инвеститорите са наясно с проблемите на страната за намиране на кадри и предпочитат други държави, в които да се чувстват сигурни, че ще могат да намерят служители".

Василева коментира, че е трудно да се даде съвет на младите хора какво да учат и към каква сфера да се насочат към момента, тъй като най-вероятно професиите, които те ще практикуват, все още не са ни известни.