Апелативният съд върна дело за отнемане на имущество за 3.6 милиона
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2018 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Апелативният съд върна дело за отнемане на имущество за 3.6 милиона

/КРОСС/ Великотърновският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд - Велико Търново, с което са оставени без разглеждане като процесуално недопустими предявените от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Георги В. В., Анелия С. В. и „Поликомерс-Г" АД - Велико Търново, искове с правно основание за отнемане в полза на държавата на тяхно имущество на стойност 3611 269,87 лева. Производството по делото е прекратено, информират от пресцентъра на Апелативния съд във Велико Търново, цитирани от ВеликотърновоУтре, бг.

Срещу определението на Окръжен съд - Велико Търново е била подадена частна жалба от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, с която е направено оплакване, че същата е незаконосъобразна, на основание на което в Апелативен съд - Велико Търново е образувано дело, разгледано в закрито заседание.

Въззивният съд намира, че Окръжен съд - Велико Търново неправилно е приел, че срокът от 10 месеца, регламентиращ извършването на проверка от органите на комисията е преклузивен, и в рамките на този срок проверката по закона не само трябвало да е приключила, но и да е взето от Комисията решение за внасяне в съда на иск за отнемане на имущество, на което и основание е определил иска за недопустим и е прекратил делото.

В мотивите към своето определение, съставът на Апелативен съд - Велико Търново посочва, че срокът за предварителната проверка не преклудира възможностите за доказване, нито погасява правото на държавата да иска отнемане на съответно имущество. Преклузивен е срокът за упражняване правото на иск, а правото на държавата да отнеме имущество, придобито от престъпна дейност е материално потестативно право, за което законът е предвидил 25-годишна погасителна давност, която тече от придобиване на имуществото чрез престъпна дейност. То се упражнява по съдебен ред и процесуална предпоставка за упражняване на това право пред съда е влизане на осъдителна присъда в сила, обясняват от пресцентъра на Апелативния съд във Велико Търново. От там уточняват, че с оглед посоченото, той е отменил определението на първоинстанционния съд и е постановил да се върне ГРД 94/2018 на Окръжен съд - Велико Търново за продължаване на съдопроизводствените действия.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.