Областният управител на Търговище въвежда превантивни мерки в региона заради чумата по животните
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2018 11:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Областният управител на Търговище въвежда превантивни мерки в региона заради чумата по животните

/КРОСС/ Заради усложнената епизоотична обстановка в страната, областният управител на Търговище Митко Стайков въвежда със заповед превантивни мерки в петте общини в региона.

Животновъдите трябва да спазват строго правилата за превенция и да не купуват животни без съответните документи, като при опити да бъдат продадени такива, незабавно трябва да се информира на телефон 112. Следи се и за масова смъртност при животните. При необходимост трябва незабавно да се информира местния кмет, ветеринарен лекар и санитарните власти. Досега няма данни за наличие на заразени животни и повод за тревога, съобщават от Агенцията по безопасност на храните в Търговище.

Седем общини в Странджанско са блокирани заради чумата по дребния добитък. Щамът на заразата обаче все още не е установен, съобщи по време на изслушване в парламента в петък земеделският министър Румен Порожанов. Обезщетенията в Крайново и Странджа бяха изплатени също вчера, а в понеделник ще бъдат издължени и в Шарково на собствениците на евтаназираните стада. Карантинната зона ще се разшири с още 10 километра.

За да не бъде допусната зараза от африканска чума по свинете, по граничните ни пунктове са въведени извънредни мерки. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че в интернет ще бъдат оповестени координатите на зоните за сигурност. Той призова местната власт да разяснява какви са опасностите от разпространение на чумата.