Полезно: Правила и ограничения при носенето на багаж в самолета
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Юли 2018 15:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полезно: Правила и ограничения при носенето на багаж в самолета

/КРОСС/ Когато летим със самолет, едни от най-специфичните правила са тези за багажа и е добре да ги познаваме, за да имаме безпроблемно и спокойно пътуване. Какви са ограниченията за ръчен и регистриран багаж, както и какво можем и не можем да качим на борда на самолета, разказват от eSky и obekti.bg.

Ръчен багаж

Без значение дали пътувате с редовна или нискотарифна авиокомпания, в цената на билета има включен ръчен багаж с посочени от компанията размери, които не трябва да се надвишават. Ако това се случи, пътникът подлежи на санкции, а именно да заплати определена такса на летището. В повечето случаи позволеният за качване на борда ръчен багаж е с размери 55x40x23 см и тегло, което варира според авиокомпанията между 6 и 10 кг. Размерите на ръчния багаж се следят по-стриктно при нискобюджетните компании, при които е възможно, служител на летището да ви помоли да сложите багажа си в определените за това кошове. За да бъдете по-гъвкави, ползвайте сак, вместо твърд куфар. Отскоро, две от най-ползваните в България нискотарифни авиокомпании въведоха ново правило, свързано с ръчния багаж. При липсата на закупен предварително приоритетен бординг е възможно ръчният багаж да бъде качен не на борда, а в багажното отделение.

Регистриран багаж

Все по-често редовните компании, по примера на нискобюджетните, не включват в цената на билета регистриран багаж, за да могат да предложат по-ниски цени. Голям куфар може да се добави допълнително, като цените варират според компанията, дестинацията и сезона. Размерите на регистрирания багаж са строго индивидуални за всяка компания, но в повечето случаи са доста големи и е трудно да бъдат надвишени. Тук по-важно е да се вместите в килограмите, които варират между 20 и 32 килограма.

Специален багаж

В тази графа влиза превоза на ски и водолазна екипировка, велосипед, дъска за сърф, стикове за голф, музикални инструменти и други. В повечето случаи услугата се заплаща допълнително и често се купува седалка за специалния багаж. Ако смятате да пътувате с такъв багаж, задължително се свържете своевременно с туристическата си агенция, за да ви съдействат, съветват експертите.

Забранени и позволени вещи

От съображения за сигурност са създадени международни правила, определящи позволените и забранените за превоз в самолета вещи. Има неща, които могат да бъдат превозвани само в регистрирания багаж и не могат да бъдат качени на борда. Така например, позволените течности на борда на самолета са максимум литър, в оригинални опаковки не по-големи от 100мл. Препоръчително е всички те да бъдат отделени в специално затварящо се пликче, за да можете да ги извадите лесно, ако се наложи да ги покажете при проверката. Остри предмети като нож, ножица, пила, тирбушон са строго забранени и ще ви бъдат конфискувани. Не слагайте в ръчния си багаж също сешоар и преса за коса. В ръчния си багаж можете да носите лекарства за грип и настинка, а ако приемате по-специфични лекарства, носете ги в оригиналната им опаковка, заедно с рецептата. Храна на борда се допуска в разумни количества и оригинална опаковка. Ако пътувате с бебе до 2 години, без проблем можете да носите храна за него. Ако имате съмнения дали това, което смятате да носите на борда, е позволено, поинтересувайте се предварително, за да имате спокойно и комфортно пътуване.