Калоян Паргов: Премиерът ще си измива ръцете с НС за всяко решение за миграцията
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2018 15:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Премиерът ще си измива ръцете с НС за всяко решение за миграцията

/КРОСС/ Оттук нататък премиерът Бойко Борисов ще се оправдава с Народното събрание за всяко решение, което ще се вземе по деликатната тема за миграцията. Това каза пред журналисти председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет и лидер на БСП - София Калоян Паргов.
Паргов посочи, че след като вчера управляващи и опозиция си стиснаха ръцете в общ консенсус по темата "Миграция", това ще е един щит за премиера Бойко Борисов. „Това е знак на добра воля и подарък. Защото това е защитен механизъм за Борисов, който ще се оправдава оттук нататък с Народното събрание за всяко едно решение, което ще се вземе по тази деликатна тема", обясни лидерът на столичните социалисти.
На въпрос каква е правилната визия за България според БСП, той отговори: „Това, което ще стане ясно днес в НДК, е само началото и няма претенциите да бъде окончателен вариант на визия, а документ, от който ще започне по-широкото обсъждане в обществото. Неизменно имаме няколко проблема в България в момента. На първо място хората поставят здравеопазването - очевидно е, че има нужда от преосмисляне на този модел. Ще чуем идеи, които са интересни и дискусионни, но само това е верният път и затова това е подходът, който БСП използва", обясни Паргов.
На въпрос как ще коментира изказванията на управляващите, че БСП нагнетява напрежението в Странджанско, той коментира: „И сутринта слушах представители на управляващите, които на всяко второ изречение казваха: „не, че съм от ГЕРБ, но мисля, че всичко е наред". Нормално е това. Нашата роля като опозиция е да следим за реда, за правата на гражданите, особено като представители на лявото пространство. Това не е нагнетяване на напрежението, просто някой не си свърши работата. Очевидно е, че оттук нататък такива инциденти ще ни съпътстват, никой не е застрахован, което означава, че органите в лицето на Министерството на земеделието и БАБХ трябва да работят в много тясно сътрудничество заедно със стопаните и фермерите в граничните райони, които са рискови, с оглед недопускане на такива зарази, в следствие на които ние трябва да изпълним законите на ЕС. Но ние сме длъжни да помогнем на тези хора, тъй като е очевидно, че до тях Европа не стига по този начин, по който ние я тълкуваме в София и в Брюксел. Тоест, ние трябва да сме близо до тях и това е задължение на компетентните органи. Това е техният пропуск, тъй като излезе, че тяхното поведение е малко башибозушка работа, на което ние няма как да реагираме с оглед успокояване на напрежението, а не нагнетяване. Протестът не го организира БСП, а го организираха те. Макар че преди година този, който води протеста, го има на снимка с Бойко Борисов, а сега протестира срещу него. Интересно е, но нека коментират управляващите - това фарс ли е или просто промяна в доверието", каза още той.