Общи туристически оферти предлагат на природолюбителите страните от Дунавския регион
Секция: Туризъм
21 Юли 2018 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Общи туристически оферти предлагат на природолюбителите страните от Дунавския регион

/КРОСС/ Брошура, разработена по Стратегията на ЕС за Дунавския регион, показва възможностите за туризъм в защитените територии по поречието на р. Дунав. Брошурата е качена и на български език в сайта http://www.danubeparks.org/.

На природолюбителите се предлагат оферти от 15 защитени територии - разходки с лодка и кану, скално катерене, велопоходи и излети. В допълнение от http://www.danubemap.eu/ могат да бъдат изтеглени карти с туристически маршрути.

На сайта има и допълнителна информация за възможностите за храна и нощувка, както и за транспортните връзки. Заедно с това са описани природните богатства и видовото разнообразие във всяка една от зоните.

Туристическите продукти са реализирани по проектите „Дунавски паркове" и „Дунавски паркове 2", в които участват природни паркове и резервати от 8 дунавски държави - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния. От българска страна партньори са Природен парк „Русенски Лом", Природен парк „Персина", Природен резерват „Сребърна" и Защитена местност „Калимок - Бръшлен".

Защитените територии по поречието на Дунав опазват ценни видове и местообитания, но заедно с това са място за развлечения и отдих сред природата. Доскоро международният туризъм в тези зони бе затруднен заради липсата на достатъчно информация. Днес обаче възможностите нарастват благодарение на новите технологии и сътрудничеството на дунавските държави в рамките на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Природен парк „Персина" например разполага с пет каяка и екипировки за туристите. В румънския биосферен резерват „Делтата на Дунав" се организират развлекателни турове, научен туризъм, селски и балнеотуризъм. Туристите могат да направят еднодневни екскурзии с лодки, а тези, които разполагат с повече време, да попътуват в модерни плаващи хотели от 6 до 12 дни. В Природен резерват „Сребърна" са създадени условия за наблюдение на над 200 вида птици, а в хърватския природен парк „Копачки рид" има оферти за спортен риболов.