Учени дешифрираха ръкопис на близо 2000 години
Секция: Наука
22 Юли 2018 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени дешифрираха ръкопис на близо 2000 години

/КРОСС/ Учени дешифрираха ръкопис на близо 2000 години и изненадани откриха, че той съдържа древна медицинска диагноза за това какво се случва с тялото и психиката на жените, когато не получават достатъчно секс, предаде БНР, като цитира БГНЕС.

Древният папирус е бил съхраняван от XVIII век в Университета на Базел, Швейцария. Неотдавна учените решили да подновят работата си по разшифроването му. След изследване с ултравиолетови и инфрачервени лъчи се оказало, че единичният папирус, изписан от двете страни, всъщност има няколко слоя, сякаш е бил подготвян за подвързия в книга. След разделянето на отделните страници древногръцкият текст бил разчетен.

Швейцарските учени установили, че става дума за медицински трактат, описващ състояние известно в древността като „истерична апнея" - състояние при жени, оставяни дълго време без секс.

От други източници е известно, че диагнозата принадлежи древноримски лекар Гален от Пергам, живял в гръкоезична част на Римската империя. Той първи описва важната роля на пулса и кръвообращението в човешкото тяло.

Според учените текстът е на Гален или на неизвестен автор, който коментира диагнозата му „истерична апнея", което е приемана от Западния свят до Средновековието, но вече не се смята за меродавна. За лечение на „истеричната апнея" Гален е предписвал на дамите специални билки или ги съветвал да си намерят съпруг.

Подобна диагноза за жени, лишени от секс, се среща и в други текстове, открити в Египет и датиращи 1900 години преди Христа. Хипократ - най-великият лекар от античността, наричан още бащата на западната медицина, също е вярвал в тази диагноза през V век преди Христа.

За пръв път обаче учените откриват точно описание на този древен медицински термин.