"Шпионката" Бутина се срещала с банкер и зам.-финансов министър на САЩ
Секция: Русия
22 Юли 2018 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Шпионката" Бутина се срещала с банкер и зам.-финансов министър на САЩ

/КРОСС/ Обвинената в шпионаж руска гражданка Мария Бутина е имала по-широки контакти на високо равнище във Вашингтон, отколкото бе известно по-рано. През 2015 година тя е участвала в две срещи между гостуващи руски представители и двама високопоставени служители на американската централна банка и министерството на финансите, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
В срещите, разкрити от няколко души, запознати с тях, и от доклад на вашингтонски център за анализи, който ги е организирал, са участвали тогавашният вицепрезидентът на Управлението за федерален резерв (УФР) Стенли Фишeр и тогавашният заместник-министър на финансите, отговарящ за международната дейност, Нейтан Шийтс.

Руската гражданка Мария Бутина беше арестувана във Вашингтон на 15 юли. Обвинена е, че участва в заговор с цел да извърши действия в полза на чужда държава на американска територия. Тя отхвърля обвинениета, че е действала като руски агент.

Бутина пътувала до САЩ през април 2015 година с Александър Торшин, който тогава е заместник-ръководител на руската централна банка. Те участвали в отделни срещи с Фишер и Шийтс, посветени на руско-американските икономически отношения при управлението на администрацията на тогавашния президент Барак Обама.

Двете срещи, които не са били обявени по-рано, разкриват широк кръг от изключително влиятелни връзки, които Бутина се стремяла да осъществи с американски политически лидери и лобистки групи.

Срещите с Фишер и Шийтс са били организирани от Центъра за национални интереси, вашингтонски външнополитически анализаторски център, който често прокламира про-руски възгледи.

Срещите са документирани в доклад на центъра, с който Ройтерс разполага. Документът очертава свързаните с Русия дейности на центъра от 2013 до 2015 година. Докладът определя срещите като даващи възможност водещи фигури от финансови институции в САЩ и Русия да разговарят.

Мария Бутина е работила за Торшин, който има близки отношения с руския президент Владимир Путин, и му е превеждала на различни събития във Вашингтон.

В имейл до Ройтерс Фишер потвърди срещата с Торшин. Макар да не може да си спомни подробности, той отбелязва, че разговорът е бил за състоянието на руската икономика и новата роля на Торшин като заместник-управител на централната банка.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров каза на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че Мария Бутина е задържана по изфабрикувани обвинения и трябва да бъде освободена.

В телефонен разговор с Помпео "Лавров изтъкна, че действията на американските власти, арестували в САЩ руската гражданка Бутина по изфабрикувани обвинения, са неприемливи и тя трябва да бъде освободена в най-скоро време", се посочва в изявление на руското външно министерство.

Двамата са обсъдили също перспективите за подобряване на двустранните отношения, положението в Сирия и региона, включително възможностите за взаимодействие на Русия и САЩ заедно с други страни за решаване на хуманитарните проблеми в Сирия, както и усилията по денуклеаризация на Корейския полуостров.