Русия разследва държавна измяна в „Роскосмос“
Секция: Русия
23 Юли 2018 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия разследва държавна измяна в „Роскосмос“

/КРОСС/ 74-годишният Виктор Кудрявцев, служител в "Роскосмос", е задържан в московския затвор със засилени мерки за сигурност "Лефортово" като част от започналото в края на миналата седмица разследване за държавна измяна в Централния научноизследователски институт по машиностроене.

Следствието е за изтичане в чужбина на информация за най-новите секретни разработки на Русия в областта на свръхзвуковите ракети, съобщават руски медии. В петък служителите на Федералната служба за сигурност (ФСС) претърсиха института и обискираха кабинета на директора на Обединената ракетно-космическа корпорация Дмитрий Пайсон. Според някои руски медии 10 служители са заподозрени в измяната и шпионажа в полза на чужда държава. Имената им не се споменават, обиски са проведени и в домовете им. Пайсон е поддържал дружески отношения с останалите заподозрени, затова следователите насочили вниманието си към него, съобщи РИА "Новости". Следователите смятат, че той може да не е замесен, но "е възможно да е знаел за ситуацията". "Дмитрий Пайсон лично няма разрешение за достъп до секретни данни по свръхзвуковите разработки, нито е участвал в съответните съвещания", обясняват от Обединената ракетно-космическа корпорация.

Завчера Пайсон подаде оставка. Той напуска поста си в началото на август, уточни говорителят на "Роскосмос" Владимир Устименко и допълни, че досега не е постъпвало искане от правосъдието за разпити на настоящи или бивши ръководители на държавното предприятие, както и на подведомствените институти и компании. Ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин е бил информиран за разследването и е издал заповед да се оказва максимално съдействие на следствената група. Кабинетът на Рогозин се намира в същата сграда, където е и кабинетът на Пайсон, уточнява РИА "Новости".

Ако документацията по свръхзвуковите разработки е попаднала в пълен обем на Запад, то другите страни много бързо ще могат да създадат сами руските технологии, коментира членът на Експертния съвет на колегиума на военнопромишлената комисия Виктор Мураховский. "Известни са немалко примери, особено през 90-те години, когато американците имаха на практика свободен достъп до много наши технологии от военната промишленост. Създаването на управляеми средства, способни да се движат с хиперзвукова скорост в плътните слоеве на атмосферата, това е изключително руско ноу-хау", пояснява той, пише "Сега".